De senaste veckorna har det varit många svarta rubriker om personalbrist i landstinget. Inte minst har bristen på sjuksköterskor tvingat Västerviks sjukhus att tillfälligt stänga verksamhet.
På några års sikte kan flytkingarna från bland annat krigets Syrien vara en hjälp. Det hoppas landstinget som i höstas tog beslutet att kartlägga vad det kan finnas för kompetens bland flyktingarna.
– Det finns många med akademisk utbildning i de här grupperna, och det finns de med utbildning inom de vårdyrken som vi söker efter, säger Ingela Lindström, personalstrateg på landstinget.
I ett första skede har man hållit informationsmöten i Oskarshamn och Kalmar. Västervik står på tur – även om inget datum finns inplanerat.
– Vi har informerat om landstingets verksamhet, men också om vilka krav Socialstyrelsen ställer för att man ska få börja arbeta i Sverige, säger Ingela Lindström.
Så här långt är hon nöjd med gensvaret. I Oskarshamn kom man i kontakt med ett tiotal personer, i Kalmar med ett 30-tal.
– Det var bland annat läkare, sjuksköterskor och apotekare.
Vägen från nyanländ till en legitimation som gör att man kan arbeta i Sverige har hittills varit lång. För lång menar kritikerna.
Har ni någon lösning på hur man ska kunna korta ner tiden?
– Nej, Socialstyrelsen har sina regler. De kan vi inte påverka. Däremot ska vi gå in och titta på processen och se om det finns saker där vi kan hjälpa till, säger Ingela Lindström.
Vad är en realistisk ledtid från det att man anländer till Sverige tills dess att man kan få sin legitimation?
– Det beror på flera saker: Var man har tagit examen, och vad det är för examen, säger Ingela Lindström.
I vissa fall kan utländska läkare få göra AT-tjänstgöring innan de kan få svensk legitimation.
Att arbeta med nyanlända är uppenbarligen in lösning på akuta problem som landstinget har. Varför ska landstinget i Kalmar län engagera sig i vad som är ett nationellt problem?
– Det finns flera skäl. Utöver den akuta bristen så ser vi ett personalbehov på sikt. Vi står inför stora pensionsavgångar. Sedan finns ju den rent mänskliga aspekten – att kunna hjälpa människor in på arbetsmarknaden, svarar Ingela Lindström.