Det råder sjuksköterskebrist över hela landet. Så pass att det är rena huggsexan även om de sjuksköterskor bemanningsföretagen har att erbjuda. Bilden bekräftas av landstingets personaldirektör Peter Rydasp.
– Det är väldigt svårt att rekrytera den här yrkesgruppen, framförallt specialistsjuksköterskor.
Men i vår del av länet råder det också brist på grundutbildade sköterskor.
– Det är ett större problem i norra delen av länet än i resten, säger Rydasp.
Kostnaderna för både inhyrda psykologer och sjuksköterskor uppgick under förra året till 12,5 miljoner kronor. Det är en ökning med omkring tre miljoner jämfört med 2013 – som går stick i stäv med landstingets mål att minska kostnaderna för inhyrd personal dramatiskt.
– Höga kostnader för inhyrd personal är något alla landsting brottas med.
Peter Rydasp menar att Kalmar läns landsting gjort och gör flera åtgärder som ska minska antalet inhyrda sjuksköterskor.
Att höja lönen för fast personal är en, säger han.
– För en helt ny sjuksköterska utan erfarenhet höjs ingångslönen med 1000 kronor, från 23 000 kronor i månadslön till 24 000. Vi hoppas att det ska ge effekt, säger Rydasp.
Han tror samtidigt inte att det bara är en hög lön som avgör var en sjuksköterska eller psykolog väljer att ta anställning.
– Det handlar nog mer om att vara en attraktiv arbetsgivare. Det jobbar vi med genom att till exempel erbjuda grundutbildade sjuksköterskor möjlighet att specialistutbilda sig med bibehållen lön.
Exakt hur mycket dyrare det är att använda sig av bemanningsföretag för att rekrytera menar Rydasp är svårt att säga. Men generellt så landar siffran på en merkostnad på omkring 60-70 procent.
Samtidigt som det råder stor brist på framförallt sjuksköterskor går det tre till fyra sökande på varje utbildningsplast på Linnéuniversitetet, berättar Rydasp.
– Landstinget är med och finansierar en satsning på fler utbildningsplatser på distans genom Linnéuniversitet. Det är en viktig signal och kommer förhoppningsvis också ge fler sjuksköterskor till norra delen länet.
Enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting kommer landstingen att behöva rekrytera 38 000 sjuksköterskor till 2022.