Här uppskattas vården mest

Resultatet av den Nationella patientenkäten blev munter läsning för Riddarhusläkarna i Västervik. För mottagningarna på landsbygden gick det sämre.

Nöjda. Utsikten är god för Riddarhusläkarna i Västervik. Marie Holm, undersköterska och mottagningsansvarig; Carina Andersson, läkare och Johan Stark, läkare och verksamhetsschef kan glatt konstatera att patienterna som strömmar till mottagningen är nöjda.

Nöjda. Utsikten är god för Riddarhusläkarna i Västervik. Marie Holm, undersköterska och mottagningsansvarig; Carina Andersson, läkare och Johan Stark, läkare och verksamhetsschef kan glatt konstatera att patienterna som strömmar till mottagningen är nöjda.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Vård2015-03-16 17:01

Utsikten är magnifik från Riddarhusläkarnas lokaler på Strandvägen i Västervik. Det går inte att tycka annat. Tydligen är mottagningens patienter också nöjda med mycket annat.

För när resultatet av den Nationella patientenkäten presenterades fanns mottagningen i topp, både i kommun och i länet, vad gäller flera indikatorer.

– För oss är det väldigt viktigt. Det säger ju ingenting om den medicinska kvaliteten men det är en viktig indikator på hur patienterna upplever oss, säger Johan Stark, verksamhetschef och läkare.

Efter bra resultat i de inledande undersökningarna, 2009 och 2011, sjönk den patientupplevda kvaliteten för Riddarhusläkarna efterföljande år. Men nu har patienterna alltså blivit nöjdare igen. Förklaringen? Riddarhusläkarna har anpassat sig efter att de gick med i Hälsovalet 2012 då de tvingades ändra om i verksamheten.

– Det handlade om att alla enheter inom primärvården skulle se likadana ut, oavsett om de drevs offentligt eller privat. Att ha öppet på ett visst sätt, med vissa specialmottagningar och så vidare. Nu har vi anpassat oss efter de nya förutsättningarna och börjat bli varma i kläderna, säger Johan Stark.

Patienttrycket är stort på mottagningen, som drivs i privat regi. Från 4 000 listade patienter 2012 till cirka 6 000 i dag. Nu är maxgränsen nära, om inte nådd. Ändå fortsätter tillströmningen av nya patienter, framför allt från norra kommundelen, enligt Johan Stark.

– Det blir en patientsäkerhetsrisk när patienterna riskerar att få vänta. Det är beklagligt att primärvården, offentlig och privat, inte fångar upp fler läkare, då primärvården bör utgöra navet i svensk sjukvård, säger han.

Enkäten gav långt ifrån lika bra omdöme om Överums läkarhus, trots att mottagningen tydligt har förbättrat sina värden jämfört med tidigare år. Mottagningen är sämst i länet på de flesta indikatorerna.

– Vi är nöjda med att ha förbättrats sedan förra året. Men vi har ändå inte riktigt lyckats nå upp till folkets förväntningar, säger distriktsläkaren Ahmed Mubarik.

Den 26 juni lämnar Läkarhuset Överum och landstinget tar över verksamheten. I nuläget har man endast begränsade mottagningstider. Ahmed Mubarik säger att han har märkt av en minskning av antalet patienter.

Hur tar ni till er av resultaten i den här enkäten?

– Vi vill förbättra alla parametrar. Vi går igenom allt och lär oss från det. Det finns alltid förbättringar att göra.

Resultaten i kommunen

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har genomfört Nationella patientenkäten sedan 2009.

Enkäten mäter patientupplevd kvalitet. Bemötande, delaktighet, information, tillgänglighet, förtroende, upplevd nytta, rekommendera och helhetsintryck är de åtta indikatorerna i undersökningen.

Helhetsintryck i Västerviks kommun:

Riddarhusläkarna, 82

Stora Trädgårdsgatan, 76

Esplanaden, 76

Ankarsrum, 72

Gamleby, 67

Överum, 50

Källa: SKL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om