Förening oroas över vården

Intresseföreningen i Överum vill värna om den vård som finns kvar på nära håll. I ett brev ventilerar de sin oro för bland annat framtidens cancervård.

Vård. I takt med att länet får mer utrustning och kompetens tas mer av vården hem. Det oroar boende i norra kommundelen.

Vård. I takt med att länet får mer utrustning och kompetens tas mer av vården hem. Det oroar boende i norra kommundelen.

Foto: Carolina Wahlberg

Vård2014-11-10 08:30

Bertil Edström är ordförande i Överums intresseförening. Han är en av dem som författat och skickat ett brev till landstingsstyrelsen där föreningen beskriver sin oro för cancervården för de som bor i den norra delen av kommunen.

– Vi är oroliga för landstingets sätt att ”ta hem” sina verksamheter till länet. För de med cancer i norra kommundelen kan det innebära att de får transporteras 40 mil, nästan dubbelt så mycket som i dag när de får sin behandling.

– En redan plågsam situation riskerar att bli värre för de som behöver åka till Linköping i dag. Om de ska åka till Kalmar istället blir det nästan grymt, säger Bertil Edström.

Patienter från kommunen får i dag behandling på olika platser, beroende på vilken form av cancer de har och vilken behandling som behövs. Man får cytostatika, alltså cellgifter, i Västervik och strålning för allt fler former av cancer i Kalmar. ”Hemtagningen” av vården till länet har pågått under en längre tid, berättar Henrik Holmberg som är sjukhuschef i Västervik. Han säger att man i länet har utrustning som gör att man kan behandla patienter, stället för att skicka dem över gränsen till Östergötland.

– Jag förstår att det finns en oro men det viktigaste är att patienterna får adekvat vård, säger han.

Lena Segerberg (S) är landstingsråd i landstingsstyrelsen.

– Hemtagningen är en del i en naturlig utveckling där vi klarar av mer i länet. Det vi i dag inte klarar, hamnar på andra sjukhus, bland annat i Linköping.

– Det görs en medicinsk bedömning från fall till fall. Om man inte klarar en längre resa behöver man heller inte genomgå den. Varje person reagerar olika och det tar vi hänsyn till när vi planerar vården.

Planeringen av vården är en del i patientens vårdplan, där just individuell hänsyn tas, berättar Ragnhild Holmberg som är hälso- och sjukvårdsdirektör i länet.

– Vi ser till att patienten hamnar där det finns rätt utrustning och rätt kompetens. Vissa former av cancer behandlas i länet, andra utanför där de får bäst vård, säger hon.

Det som ligger närmast tidsmässigt är att ta hem är behandlingen av huvud- och halscancer och lungcancer. Det skulle ha gjorts under 2014 men det kommer att skjutas på.

– Det är på grund av att vi ska hitta personal med rätt kompetens, säger Ragnhild Holmberg.

Lena Segerberg säger också att hon, när hon tagit del av brevet, ska ta kontakt med intresseföreningen för att få till en dialog.

Cancerdiagnoser

Vård

År 2012 diagnostiserades cirka 58 000 nya fall av cancer. Antalet cancerfall per år ökar och en viktig orsak till det är att antalet äldre ökar. Två tredjedelar av alla som får en cancerdiagnos är över 65 år.

Cancersjukdom är relativt jämnt fördelat mellan könen, 51 procent diagnostiserades hos män och 49 procent hos kvinnor år 2012. Fler kvinnor än män är under 65 år då de får en cancerdiagnos.

Mer än var tredje person som lever i Sverige i dag kommer att få en cancerdiagnos under sin livstid.

Källa: Cancerfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om