Det har gått en vecka sedan det dramatiska beskedet från statsminister Stefan Löfven – den 29 december kommer han att begära ett extra val den 22 mars i vår. Ett ovälkommet besked för många partier. 2014 var tufft – både med hög arbetsbelastning med val till EU, riksdag, landsting och kommun, och ekonomiskt. Att driva fyra valrörelser kostar pengar.
Centerpartisten Mats Hugosson säger att den spontana känslan var förvåning - att det begärdes nyval så snabbt.
– Det är inta bara jag som tycker. Vi hade månadsmöte i partiet igår kväll, och folk är fundersamma över det som hänt.
Han säger att man lokalt kommer att avvakta till den 29 december, för att vara säker på att det verkligen blir ett extra val.
– Jag inbillar mig att man från alla block och partier fortsätter att prata med varandra fram tills dess.
När beslutet om extra val väl är taget tror han däremot inte att det ska vara något problem att motivera medlemmarna att gå ut i en valrörelse. Det är gemensamt för samtliga partier VT talar med. De säger alla att de är beredda att ge järnet.
– Den här gången är det enklare. Nu behöver vi "bara" driva kampanj till riksdagsvalet, säger Gunnar Jansson, ordförande i arbetarkommunen (S).
Hur mycket går att använda från den förra valrörelsen?
– Några affischer kanske, men vi slängde rätt mycket efter valet, säger Gunnar Jansson.
Kristdemokraterna i Västerviks kommun var mer förutseende. Många av de affischer som plockades ner sparades, berättar Roger Ohlin. Det återstår att se om några av dem passar för en ny valrörelse.
Har ni råd med ytterligare en valrörelse?
– För oss lokalt är den största insatsen ideellt arbete, och det är ju gratis, svarar Gunnar Jansson (S).
– Vi, och de andra partierna, får en hjälp när partistödet betalas ut i januari, svarar Bo Karlsson (KD).
Får ni driva kampanj på annorlunda sätt med tanke på att valdagen ligger i mars? Då är det ett kallare klimat än i september.
– Vi kan inte använda planscher och affischer på samma sätt, säger Mats Hugosson (C), men konstaterar att det viktigaste arbetsverktyget vid ett val är möten med människor, och att sprida budskapet med mun-mot-mun-metoden.
– Även om det är kallar lär vi nog synas på torgen en del. Vi får bara pälsa på oss mer, säger Gunnar Jansson.
Så när startar valrörelsen? De flesta politikerna säger att det blir inget arbete under långhelgerna, men sedan kan man räkna med en rivstart.
– En–två veckor in i januari, gissar Gunnar Jansson.
– Jag tror att det finns partier som kommer att sätta igång direkt efter nyår. Inte minst efter de senaste dagarnas opinionsmätningar.