Tomtspekulant till attack mot kyrkan

Valdemarsvik-Ringarums pastorat sålde en tomt till en ortsbo i Gusum för 50 000 kronor, trots att tomten var taxerad till 193 000. Affären har nu nått både kyrkan i Uppsala och Linköpings stift.

Kritiseras igen. Det är inte första gången kyrkan är i blåsväder vid en egendomsaffär. 2007 såldes Valdemarsviks prästgård utan någon exponering på fastighetsmarknaden. Martina Richter känner sig lurad.

Kritiseras igen. Det är inte första gången kyrkan är i blåsväder vid en egendomsaffär. 2007 såldes Valdemarsviks prästgård utan någon exponering på fastighetsmarknaden. Martina Richter känner sig lurad.

Foto: NT

Valdemarsvik2015-12-08 17:05

Dit har nämligen Martina Richter vänt sig. Hon anser att kyrkopolitikerna har handlat lagstridigt och ansvarslöst. Inte bara nonchalant mot henne och hennes man, utan också mot kyrkans medlemmar eftersom tomten har sålts utan prövning av högsta pris.

Affären drog igång 2010, då kyrkan annonserade ut tomten till försäljning i sitt församlingsblad.

– Min man och jag blev intresserad eftersom tomten gränsar till vår fastighet. Vi lade ett bud på 20 000 kronor, men fick inget svar. Vi ringde flera gånger, men de sa att de skulle återkomma. Så kom det ett brev där det framgick att det fanns ett bud till. Vi höjde till 30 000 kronor berättar, Martina Richter.

Hon berättar att det finns tre grannar till tomten, som kan anses vara presumtiva spekulanter eftersom tomten saknar servitut. Man kan således inte ta sig till tomten med mindre än att passera över en annan tomt.

Martina Richter väntade på att kyrkan skulle höra av sig så att budgivningen kunde fortsätta. Men det blev tyst.

Plötsligt avbröts budgivningen. Tomten skulle annonseras ut i lokalpressen.

– Men det inträffade ytterligare en förändring då det aviserades om sluten budgivning. Vi höjde budet till 50 000 kronor. En kort tid efteråt svarade kyrkan att man hade lagt ner budgivningen eftersom tomten var värd mycket mer än 50 000 kronor.

– Vi visste varken ut eller in.

Försäljningen skrinlades, men budet på 50 000 kronor från Martina Richter kände kyrkan till.

En tid senare fick hon vetskap om att tomten hade sålts för 50 000 kronor till grannen. Utan annonsering eller budgivning. Inte ens en fråga till de två övriga fastighetsägarna varvid Martina Richter var en.

– Det stod klart, redan från början, att det var den nuvarande ägaren som skulle få köpa tomten. Det här är riktig svågerpolitik. Vill inte kyrkan sälja till högstbjudande? Så här i efterhand kan jag bara säga att vi var beredda att gå upp till 100 000 kronor.

Martina Richter kontaktade kyrkan och fick svar från kyrkoherde Andreas Danielson, samt kyrkogårds- och fastighetschefen Joakim Karlsson, där de skriver att man inte har tagit något beslut om att samtliga angränsande fastighetsägare skulle tillfrågas.

”Vi kunde naturligtvis ändå ha gjort en förfrågan hos fler fastighetsägare i närheten, men när vi fått budet 50 000 kronor som vi tyckte var ett bra bud, fann vi ingen anledning att fråga flera fastighetsägare” skriver de båda.

Men av beslutet i kyrkorådets presidium, januari 2014, framgår att kyrkan "ska höra sig för om det finns några grannar till fastigheten som är intresserade av att köpa den".

– Vi fick inte förfrågan. Vi hade givetvis varit med och bjudit på tomten om vi hade fått tillfälle och då kunnat sträcka oss till 100 000 kronor.

Tomten är dock taxerad till betydligt mer, närmare bestämt 193 000 kronor. Kyrkan valde att sälja den för nästan en fjärdedel av taxeringsvärdet.

Kyrkopolitikerna i kyrkofullmäktige menar också att tomten, som består av 5 800 kvadratmeter åkermark, är alldeles för högt taxerad, varför man menar att 50 000 kronor anses vara ett rimligt försäljningspris.

I sammanhanget bör inflikas att kyrkan aldrig har överklagat den taxering som Skatteverket har beslutat om och som kyrkan anser vara uppåt väggarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om