I den så kallade olycksutredningen, som nyligen presenterades, konstaterar räddningstjänsten att det är oklart hur branden startade, men nämner tre möjliga orsaker: Det hade tidigare varit problem med elen i huset. Boende i den aktuella lägenheten hade haft tända ljus under kvällen. Och de hade eventuellt också haft en dator på laddning i ett eluttag.
Då huset brunnit ner till grunden har det varit svårt att fastslå i vilket skick det varit. Men genom intervjuer med boende och egna insatsanteckningar har man i utredningen pusslat ihop en bild av både byggnaden och brandförloppet.
Räddningstjänsten skriver där att branden spridits "betydligt fortare än vad som kan förväntas för flerbostadshus" och att huset troligtvis "inte uppfyllt krav på avskiljning mellan lägenheter." Det leder till slutsatsen att de boende har löpt en "reell och oacceptabel risk att förolyckas". Man skriver vidare att det var tur att branden upptäcktes innan någon brandvarnare satt igång – annars hade "ytterligare allvarliga personskador och/eller dödsfall (...) riskerats."
Vi frågar Joar Hjertberg, chef för samhällsskydd inom Räddningstjänsten Östra Götaland, om hur nära det var ett ännu värre scenario – och hur mycket tid de boende hade på sin sida.
– Det går inte att svara på i ett enskilt fall, eftersom det blir en spekulation, men generellt är brandvarnare en förutsättning för att sovande ska upptäcka branden i ett tillräckligt tidigt skede, säger han.
Det är oklart om lägenheterna på bottenvåningen hade brandvarnare, men på övre plan hade de boende satt in egna. Det finns inte heller något tydligt regelverk om brandvarnare i flerbostadshus, men MSB rekommenderar att fastighetsägare tillhandahåller brandvarnare och att boende ser till att de fungerar.
Joar Hjertberg menar att det generellt inte är farligare att bo i ett äldre trähus än i en modernare bostad. Däremot är det viktigt att se till att huset är underhållet och att elutrustningen är fungerande. Efter branden planerar nu räddningstjänsten att genomföra tillsyn på liknande byggnader och särskilt sådana som tar längre tid att rycka ut till.
– Vi kommer nog att titta mer på flerbostadshus nu. Se vilka som finns och utgå därifrån. Det kan bli en inventering på plats eller att vi tar kommunens eller fastighetsägarnas hjälp.