Beskedet: Kärnkraftverk planeras i Valdemarsvik

En ny kärnkraftspark i Valdemarsvik? Det kan bli verklighet – och i så fall ge hundratals nya jobb i kommunen. Här får du reaktionerna på beskedet.

Nya SMR-reaktorer planeras i Valdemarsviks kusttrakter.

Nya SMR-reaktorer planeras i Valdemarsviks kusttrakter.

Foto: Kärnfull Next & Latona Group

Valdemarsvik2024-06-26 09:13

Projektbolaget Kärnfull Next har Valdemarsvik som ny kandidatort för en park med små modulära reaktorer (SMR). Enligt John Ahlberg, strategichef vid Kärnfull Next, har förstudien av området Valdemarsvik Målma – sydväst om Gryt och öster om Valdemarsviken – pågått sen i våras.

Tomten är på 1 300 hektar, men själva kärnkraftverket – med mellan fyra och sex SMR-reaktorer – kan bli ungefär 60–80 hektar stort.

Efter sommaren kommer projektutvecklaren ta beslut om man vill gå vidare med vad de kallar för en "genomförbarhetsstudie" som innefattar en stor mängd olika tillståndsansökningar.

Deras förhoppning är att kunna påbörja bygget i slutet av 2020-talet. Ahlberg uppskattar att det totalt kan ge tusentals tillfälliga arbetstillfällen under arbetets gång.

– En enskild reaktor skapar 500 direkta och indirekta arbetstillfällen. Vi planerar mellan fyra och sex reaktorer, så i så fall nånstans mellan 2 000–3 000 långsiktiga arbetstillfällen totalt. Under konstruktionstiden handlar det om ytterligare ett par tusen kortsiktiga, under tre-fyra år, byggarbetstillfällen per reaktor, uppger han.

Det är mycket som ska falla på plats för att det ska bli verklighet, förklarar han.

– Just nu pågår flera utredningar av regeringen av hur man ska förbättra tillståndsprocesserna. Vi är ett företag som är ett barn av vår tid så vi får verkligen anpassa oss efter utredningarnas utfall, säger John Ahlberg och fortsätter:

– Det är många hinder på vägen, men om det är nånting vi ska ha fokus på är det att det behövs ett tillskott av alla fossilfria energislag och den här platsen är väldigt passande för kärnkraft. Vi är förhoppningsfulla och jag tror även lokalbefolkningen ser positivt på det.

Hur sannolikt är det att det här blir verklighet?

– Det beror helt på. Ska vi ha mer kärnkraft i Sverige, som många verkar överens om, kommer vi behöva bygga på nya platser. I den ekvationen skulle jag hålla platsen i Valdemarsviks kommun som väldigt trolig. Vi har goda förhoppningar om att få till ett jättefint projekt, men det är en lång väg att gå såklart. Kommer man så här långt finns oerhört goda indikationer.

Om allt går enligt plan kan de första kilowattimmarna från SMR-parken utanför Valdemarsvik levereras första halvan av 2030-talet, enligt bolagets pressmeddelande.

Kärnfull Nexts plan inte är att äga och drifta kärnkraftverket när det väl står färdigt, utan att ta det från idé till tillståndsgivet projekt.

– Vi tar det så långt det går och säljer sen av projektet till lämplig part. Det är många miljarder kronor som ska upp när konstruktionen väl börjar, men att investera i kärnkraft är väldigt intressant i dag. Med de statliga utredningarna kring finansieringsstöd ser det väldigt lovande ut att få till de här stora satsningarna, säger Ahlberg.

Valdemarsviks kommun har informerats, men kommer först efter att företagets förstudie är avklarad ta ställning till eventuella bygget av kärnkraftverket.

– Det här är i ett väldigt tidigt skede, men i grunden ser vi positivt på det. Framför allt är det väldigt positivt att man ser Valdemarsvik som en intressant kommun för investeringar. Vi är öppna för att titta på alla etableringar av fossilfria energikällor. För kommunens skull och dels med tanke på det ökande energibehov som hela landet står inför, säger Per Hollertz (M), kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik.

Ser du spontant några risker med etableringen?

– Det finns säkert åsikter för och mot, men det är en stor etablering som ger många arbetstillfällen. Kärnkraft är en vattendelare och det finns säkert de som tycker det är en dålig idé. Vi som kommun ska väga både för- och nackdelar och hitta en väg framåt.

Verkar planerna trovärdiga?

– Ja, det här är helt klart seriösa aktörer och det är jättebra att man tittar vidare på frågan för att se om man kan gå framåt med planerna eller inte.

Norr om länsväg 212, och det område där kärnkraftsparken planeras, bor oppositionspolitikern Jenny Elander Ek (C). Hon säger att hon har respekt för den process som nu pågår och tycker det är viktigt med en nyanserad debatt i frågan, men hon är lite skeptisk till om platsen som utreds är lämplig för en stor kärnkraftsetablering.

– Man får ha respekt för att vi behöver ha mer el i Sverige totalt och då får man vara öppen för de lösningar som finns, men ett kärnkraftverk i Gryts skärgård kanske inte är det bästa sättet att få fram ny och grön el. Jag tänker att skärgården är en av våra "selling points" i Valdemarsvik och det är klart att ett kärnkraftverk kan vara avskräckande både för fastboende, turismen och besöksnäringen, säger Elander Ek.

Generellt är hon dock inte en motståndare till kärnkraften.

– Det finns mycket synpunkter oavsett om det gäller vindkraft eller kärnkraft. Det gäller att vi har en lugn debatt i frågan och respekt för den process som pågår så får man se var det landar.

I närheten av Gryt har paret Mikael och Anette Norden sommarställe, och känner trots närheten till möjliga reaktorn ingen större oro.

– Jag är för kärnkraft, absolut. Kärnkraften behövs för att vi ska kunna leva fossilfritt, säger Mikael Norden.

Hans fru Anette håller inte helt med.

– Jag tycker det är tråkigt, det hade förstört lantliga miljön och vyn. Kanske det vore bättre med vindkraft, det känns mer naturligt, säger hon.

– Alla vill ha vindkraft, men det är ingen som vill ha det hos sig, jag tror att det är samma resonemang här, säger Mikael.

Vid Fyruddens hamn ligger båtar längst bryggorna och det finns gott om villor med havsutsikt. Att det mitt i skärgården kanske ska byggas ett kärnkraftverk verkar få vara positivt inställda till.

– De där kan de väl bygga i Marviken, där det redan finns en stor byggnad. Det vore bättre om de byggde ut vindkraften ute i havet, där man slipper se det, säger Hans Westerberg, som menar att skärgårdsmiljön är så pass viktig för allmänheten att de möjliga reaktorerna inte är värt det.

När Ture Färnsten får syn på bilden av de planerade reaktorerna får han en chock.

– Skämtar du? Det där var inte snyggt. Det kanske kan bli bra, men bara om de bygger det nån annanstans, säger han.

Lars-Erik och Lena Larsson tillbringar varje sommar på Eköns camping. De båda känner att kärnkraft behövs, även om de kanske hade önskat att den placerades nån annanstans. Men kakan kan inte både ätas och behållas.

– Vi vill ju ha ström, säger Lars-Erik.

Karta: Breviksnäs småbåtshamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!