Här ser kommunen över säkerheten efter storbranden

Det snabba brandförloppet i Ringarum skulle inte kunna upprepas i någon annan av kommunens byggnader. Det säger den fastighetsansvarige – som samtidigt berättar att man nu ser över säkerheten i två andra bostadshus.

En tom yta är allt som finns kvar efter storbranden i Ringarum för ett år sedan, då den Gamla lärarbostaden totalförstördes.

En tom yta är allt som finns kvar efter storbranden i Ringarum för ett år sedan, då den Gamla lärarbostaden totalförstördes.

Foto: Thomas Möller

Valdemarsvik2021-12-06 11:07

Då kommunen ägde det nedbrunna huset i Ringarum fick tekniska chefen Mikael Jonsson ta emot räddningstjänstens utredning. Där står bland annat att de boende ”har löpt en reell och oacceptabel risk att förolyckas" och att mycket pekar på att "brandskyddet i byggnaden varit under skälig nivå”.

– Det är naturligtvis inte roligt att läsa att det hade kunnat ske ännu värre saker. Det får man ju ta lärdom av och ta med sig. För det här är en väldigt dramatisk händelse för de som bodde där och det är sånt som hänger kvar. Så det är klart att man funderar på det, säger Mikael Jonsson.

undefined
"Vi tittar på brandlarm och seriekopplade brandvarnare i de här villorna", säger Mikael Jonsson, teknisk chef på kommunen, om de två bostadsfastigheter som återstår.

Han pekar dock på att räddningstjänsten själv konstaterat att det finns många oklarheter om byggnadens skick och hur brandskyddet har varit. Bland frågetecknen finns till exempel vad som har gjorts vid tidigare renoveringar.

– Man renoverar ju inte varje gång det kommer nya brandskyddskrav, utan ofta börjar kraven gälla först när man renoverar, säger Mikael Jonsson.

– Så frågan är om det bara var under ”skälig nivå” utifrån dagens krav eller också när man renoverade 1991? Det blir mycket spekulationer och jag vill inte spekulera.

undefined
Efter storbranden gjordes en extra brandinspektion i Ringarums skola, berättar kommunens tekniska chef Mikael Jonsson.

Intill den nedbrunna byggnaden ligger Ringarums skola i ett gammalt trähus. Där går ett 100-tal elever upp till årskurs 6. Skolan hade fått en ordinarie inspektion sommaren 2020, men efter branden genomförde Mikael Jonsson ett extra besök tillsammans med räddningstjänsten.

– Vi var där i våras för att se till att barn och personal kände sig trygga. Allt där bedömdes som okej – man har automatiskt brandlarm, utrymningsvägar, brandsläckare och så vidare, säger Mikael Jonsson.

undefined
Den här villan på Ängvägen i Lovisebergsområdet är en av två där säkerheten nu ska ses över.

Kommunen tittar också extra på ytterligare en fastighet: I Lovisebergsområdet finns gamla Lundbergska stiftelsen, två äldre villor med totalt sex lägenheter och en daglig verksamhet. Där ser man just nu över säkerheten och ska träffa en brandkonsult.

– Vi ska också gå ut med information till de boende, förhoppningsvis redan innan jul, säger Mikael Jonsson.

I räddningstjänstens utredning finns även förslag på saker som kommunen som fastighetsägare kan jobba vidare med. Där nämns bland annat att man i äldre byggnader, där man misstänker att brandcellsgränserna kan vara bristfälliga, bör sätta upp seriekopplade brandvarnare eller automatiska brandlarm. Där finns också förslag på mer information till boende och ökade kontroller av avskiljande funktioner, som dörrar.

– Det är delvis detta som vi tittar på, säger Mikael Jonsson och förklarar att de avskiljande funktionerna kan dröja till en ombyggnad, men att det då blir en "prio 1-fråga".

– När det gäller brandlarm och seriekopplade brandvarnare tittar vi redan nu på det i de här villorna.

undefined
Här låg den Gamla lärarbostaden i Ringarum, som brann ner till grunden under natten till den 4 december förra året.

Bortsett från ett par äldre byggnader, som står tomma, äger Valdemarsviks kommun i dag ett 20-tal fastigheter. Det är bland annat vårdboenden, skolor och förskolor, men också kommunhuset Strömsvik, Funkishuset och Sjöhuset.

– Där har vi automatiska brandlarm och det utförs månadskontroller och så vidare, säger Mikael Jonsson, som känner sig "fullt trygg" med brandskyddet i dessa byggnader.

Om en ny brand skulle bryta ut i någon av kommunens fastigheter – känner ni er säkra på att den inte skulle få ett så snabbt förlopp som vid branden i Ringarum?

– Ja, det gör vi. Det finns ingen som skulle kunna gå så snabbt.

Branden i Ringarum

Natten mot den 4 december 2020 brann den Gamla lärarbostaden i Ringarum ner till grunden. Huset var byggt 1930 och vid tiden för branden bodde sex personer i husets fyra lägenheter.

Räddningstjänsten larmades 04:39 på natten och var på plats 04:55. De kunde snabbt konstatera att elden hade spritt sig så mycket att byggnaden inte skulle gå att rädda.

Vid klockan 05:15 var huset så övertänt att det delvis rasade ihop. Räddningstjänsten fanns kvar och bevakade branden till 15-tiden på eftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!