Roger Östling, marknad och säkerhet på Valdemarsviks sparbank, har under de senaste dagarna fått många samtal från oroliga kunder. Orsaken är en bedrägerivåg som tagit fart sedan i måndags. Bedragarna utger sig för att ringa från just Valdemarsviks sparbank. De använder sig av "spoofing", vilket innebär att man använder en förfalskad eller lånad identitet.
– Det är många som blivit uppringda och det är två "spoofade" telefonnummer. Det är inte bankens nummer, men det är väldigt likt våra nummer. Mellan 150 och 200 personer har hört av sig sedan måndag lunch om att de blivit utsatta för bedrägeriförsök, säger Roger Östling och fortsätter:
– Bedragarna försöker få kunder att spärra tjänster i banken. De utger sig för att ringa från banken genom att använda förnamn eller efternamn på anställda. Bedragarna säger att man ska boka in ett möte, men att behöver de behöver spärra en bantjänst direkt. Det här gör de för att skapa en osäkerhet hos kunden och så vill man att kunden ska logga in via dosa eller bank-id.
Bedrägerivågen i Valdemarsvik är den senaste i något som blivit vardag och de har i de här fallen riktat in sig mot äldre personer. Bedragarna tar ständigt till nya knep för att lura sina offer.
– Vi pratar om bedrägerier varje gång vi träffar våra kunder. Men när man väl får samtalet är det uppstressande för kunden. Då är det lätt att man, även om man vet om riskerna, lämnar ut koder.
Roger Östling poängterar att deras kunder har hanterat bedrägeriförsöken bra.
– Våra kunder har varit väldigt duktiga med att lägga på när de upplevt en oro eller stress och tagit kontakt med oss på banken. Vi får då möjligheten att lugna ner och förklara att de har gjort precis så som man ska göra.
Vad ska man tänka på om man blir uppringd?
– Myndigheter och banker ringer inte upp och frågar efter koder eller inloggningar. När du blir uppringd – lämna aldrig ut koder, slå aldrig in koder på annans begäran, lägg på luren och kontakta sedan banken.
Sara Strid arbetar som utredare och brottsförebyggare på bedrägeriroteln hos polisen i Norrköping.
– Bedragarna är specialister på det de gör, de är skickliga, manipulativa och förtroendeingivande. De är också kreativa och kommer på olika tillvägagångssätt att luras på. Ett av de sätten är att använda sig av "spoofade" nummer. Det kan då se ut som att de ringer eller sms:ar från till exempel en bank, säger hon.
En anmälan om ett fullbordat bedrägeri har kommit till polisen när det gäller bedrägerivågen i Valdemarsvik.
– Efter att ha varit i kontakt med sparbanken i Valdemarsvik har vi förstått att flera personer hört av sig och berättat att de varit utsatta för bedrägeriförsök. De drabbade har i de här fallen anat oråd och valt att avsluta samtalet och kontakta banken, vilket är precis så man ska agera.
Telefonbedrägerier omsätter mycket pengar. 2022 uppskattas brottsvinsterna för bedragarna i Sverige ha uppgått till 619 miljoner kronor, enligt Sara Strid. Hon förklarar att telefonbedrägeri riktade mot äldre ökade med 86 procent jämfört med året innan.
Och det handlar ofta om organiserad brottslighet.
– Generellt har den här typen av brottslighet starka kopplingar till grov organiserad brottslighet där pengarna från bland annat telefonbedrägerier finansierar kriminell ekonomi, säger Sara Strid.