Maria Ishou, 30 år, har drivit butiken Kaggeboden i Kaggebo fritidsområde i fem år. Men i år utökar hon dessutom med en foodtruck i Skeppsgården som ska erbjuda vedugnsbakad pizza, glass och lite annat. Vi träffar henne en eftermiddag i Skeppsgården där förberedelserna pågår inför öppnandet veckan efter midsommar.
Maria har sina bopålar nerslagna i Motala, men under de tre sommarmånaderna är det Kaggebo som gäller.
– Jag tog över Kaggeboden 2018 och firar fem år genom att maxa med evenemang i sommar. Det har varit fantastiska år så jag trivs jättebra, säger Maria Ishou som framhåller att det blir familjärt att ha en butik för alla dem som bor i fritidshusområdet – för övrigt ett av de största i Sverige med 400 hushåll som medlemmar i byalaget.
De senaste åren har det ju varit pandemi, hur har det gått för er då?
– Det blev ju bättre för oss under de åren. Folk har undvikit staden och istället åkt ut till fritidshusen så vi har snarast ökat försäljningen. Sedan har det varit likadant för oss som för alla andra, vi har inte kunnat ha lika många evenemang, hållit avstånd och följt restriktionerna, förklarar Maria Ishou.
Men nu provar hon på något helt nytt förutom att driva Kaggeboden, nämligen en foodtruck, kallad "Skeppstruck" i Skeppsgården där det ska bakas pizza.
– Pizza är ju något som alla tycker om. Jag arrenderar marken här, har köpt en foodtruck med vedugn samt en arbetsbod och har fixat hit utemöbler också, berättar Maria som främst kommer att marknadsföra i sociala medier, men även via skyltar, lappar och andra sätt.
– Jag har också precis fått hem skyltning som ska sättas upp och så flyers som jag ska stoppa ner i brevlådor.
Hon hoppas att det här kan locka en och annan i närområdet.
– Det kommer ju en hel del turister hit till Skeppsgården och så strömmingsfiskare förstås. Men så finns ju också alla de boende i Kaggebo som är ganska många, säger Maria Ishou som tillägger att det kanske blir ett tiotal pizzaalternativ, förutom veckans pizza.
– Jag har en grossist som har mycket fokus på Italien, så det blir till exempel pizzor med mozzarella, parma eller nduja, en sorts stark salami.
Det här med att vara entreprenör är hon van vid sedan länge.
– Jag valde det här livet redan som ung, gick ekonomisk linje och drev också UF-företag. Det var företagande jag fastnade för även om jag är utbildad mäklare, men det hör ju ihop på många sätt, tycker Maria Ishou.
– Jag drev ett café i Linköping tidigare och där hade jag en praktikant vars morfar bor i Kaggebo, så hon visste att Kaggeboden var till salu. Jag nappade på det, sålde verksamheten i Linköping och kom hit 2018.
Har du fler planer framöver med foodtrucken i Skeppsgården?
– Nu testar vi den här sommaren så får vi se hur det går. Fungerar det bra kan man ju utöka, kanske med alkoholtillstånd och sådana grejor. Jag kommer ju också att ha trubadur här en kväll i sommar, förklarar Maria som kommer att ha feriejobbare till hjälp i Skeppsgården.
Vad är din bild av Valdemarsviks kommun?
– Det är fantastiskt här, verkligen jättefint med skärgården. Jag tycker också jag har fått bra stöd från kommunen. Skärgårdsutvecklaren Carl Hamilton hjälpte mig direkt med att komma i kontakt med näringslivsutvecklaren Sarah Åkerblom för att finnas med på kommunens hemsida. De vill verkligen att det ska hända saker härute, avslutar Maria Ishou.