Kolla rishögarna – för igelkottens skull

Nu stundar valborg och otaliga brasor, till glädje för somliga men förenat med livsfara för andra. Naturskyddsföreningen vill nu lyfta riskerna för igelkottar.

Lever farligt. Igelkottar lever farligt på valborg.

Lever farligt. Igelkottar lever farligt på valborg.

Foto: Hasse Holmberg

Valborg2015-04-29 10:35

Rishögarna börjar nu att samlas ihop inför torsdagens valborgsfirande. Men något som många kanske inte tänkt på är att just rishögar kan vara ett populärt tillhåll för ett av våra mer folkkära djur: igelkotten. Om detta har Naturskyddsföreningen nu dragit igång en Facebook-kampanj: ”Ta mig ur brasan i valborg”. Här syns även en liten tass med orden ”Stek inte min kompis”, en lek med den välkända kampanjen ”Rör inte min kompis”.

Det handlar alltså om att igelkotten ofta söker upp ris- och lövhögar för att övervintra i. Även om igelkotten vaknar till under våren kan den under kalla vårnätter söka sig tillbaks till en rishög för att sova ännu en tid.

– Framför allt finns det en risk om rishögen har legat sedan i höstas, säger Göran Esbjörnsson på Naturskyddsföreningen i Norrköping.

– Då bör man ta det säkra före det osäkra och flytta om rishögarna innan man tänder på dem.

Han tror dock inte att de största riskerna för igelkottar är valborgsmässoeldar.

– Det farligaste för igelkottar är trafiken.

Det viktigaste är att vara medveten om att det kan finnas igelkottar om det finns rishögar.

Så lyft och titta ordentligt i rishögen innan du fjuttar på och flytta gärna om den om den legat sedan i höstas. På det sättet undviker vi att våra taggiga små vänner kommer till skada.

Hotat urtidsdjur

Igelkotten är ett urtidsdjur som har funnits i 65 miljoner år. Om du har igelkottar i din närhet kan du gynna dem genom att igelkottsanpassa din trädgård.

På igelkottens önskelista för trädgården finns en äng att leta mat i, buskar att gömma sig bland, trädgårdsland med feta maskar, en damm att dricka vatten ur, några murkna stockar och en mysig igelkottsbostad under ett uthus eller en lövhög.

Rapporterna som kom in 2014 visade att igelkotten inte längre är en hotad art och att fler igelkottar valt att bosätta sig i städerna än på landsbygden. Med fortsatt rapportering hoppas vi lära oss om arten ökar totalt sett, om beståndet är stabilt eller om det minskar.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om