Outsiderpartiets första mandatperiod

Valet 2010 innebar ett genombrott för Sverigedemokraterna. Partiet kom in i riksdagen, och erövrade fullmäktigeplatser i en rad landsting och kommuner där man inte haft plats tidigare. Landstinget i Kalmar län och Västerviks kommunfullmäktige var två av de församlingarna.

Åke Möller, Kenneth Siekas, Benny Johansson och Margareta Andersson. Det är många som bemannat SD:s två stolar i kommunfullmäktige under mandatperioden. Återkommande har Bo Karlsson varit.

Åke Möller, Kenneth Siekas, Benny Johansson och Margareta Andersson. Det är många som bemannat SD:s två stolar i kommunfullmäktige under mandatperioden. Återkommande har Bo Karlsson varit.

Foto: Karin Hertz

Val2014-03-07 10:02

Framgången var kontroversiell. Sverigedemokraterna har kritiserats för att vara ett främlingsfientligt parti, och många var rädda för vad partiets inträde i de politiska finrummen skulle innebära.

I Västerviks kommun fick partiet två av kommunfullmäktiges 57 mandat. Under de drygt tre år som gått har det varit en cirkulation av företrädare, men en fast punkt har varit Bo Karlsson.

Vem är du?

– Jag vet inte om personen är så intressant. Det den förda politiken som är det.

Några korta fakta. Bo Karlsson är 52 år. Han berättar om en brokig yrkes­bakgrund med jobb i bageribranschen, på sjukhus, på apotek och som svarvare. Han är född i Stockholm, men släkten har band till Tjust och han har bott här i omgångar, och beskriver sig som tillbakaflyttare. Han kom hit 2009 – ett år innan partiet kom in i kommunfullmäktige. Sverigedemokrat har han varit sedan 2002.

Var hörde du hemma politiskt innan dess?

– Jag vill kalla mig värdekonservativ. Jag röstade på Kristdemokraterna fyra val i rad.

Vad har Sverigedemokraterna som inte Krist­demokraterna har?

– Jag tycker att KD har många vackra tankar, men att partiet har tappat bort mycket och blivit ett allmänborgerligt parti. Nu tappar partiet väljare, och jag tror att de tappar mycket till oss.

Numera är Bo Karlsson i det närmaste yrkespolitiker. Han är anställd till 25 procent som politisk sekreterare, men arbetsinsatsen uppskattar han till långt över en heltid.

– Situationen för SD är speciell. Vi har en medlemstillväxt, men det tar tid innan nya medlemmar kommer in i arbetet. Därför blir det mycket ideellt arbete för mig.

Ska man summera partiets politiska arbete i siffror så har man under mandatperioden skrivit åtta motioner: flera i paradfrågan flyktingpolitik, men även i ämnen som vindkraft och införandet av klassmorfar/mormor i skolan. Två beslut om flyktingmottagande fattade av kommunstyrelsen har överklagats. I båda fallen gav förvaltningsdomstolen kommunstyrelsen rätt.

En av den gångna mandatperiodens mest laddade omröstningar var tilläggsbudgeten i november 2012. M och S-majoriteten ville ha en oförändrad skatt, medan övriga oppositionspartier, utom Socialisterna, yrkade på skatte­höjningar. Sverigedemokraterna yrkade på en skattehöjning på 15 öre.

När vi diskuterar igenom partiets förslag finns det inte ett enda där man kan se att partiet fått gehör av de övriga partierna.

– Undantaget är en motion om tydliga krav och kontroller på det kött som kommunen köper in. Det bemöttes positivt av andra, men samtidigt fick vi svaret att det redan ingick i de rutiner som kommunen hade, säger Bo Karlsson.

Inte oväntat så tycker han att bristen ligger hos de andra partierna. Att de inte vill lyssna, och att de inte har tillräckligt bra omvärldsbevakning.

Har livet som politiker varit vad du väntat dig?

– I stort. Den observationen jag gjort är att kommunfullmäktige är mer av ett forum för att presentera åsikter. Man skulle kunna tro att partierna debatterar och lyssnar på varandra, men i stort är positionerna färdiga redan när de kommer till kommunfullmäktige.

Hur ser du på det politiska läget i Västervik?

– De övriga borgerliga partierna blev förvirrade och förvånade när Moderaterna gick i koalition med S. Mitt intryck är att Socialdemokraterna närmat sig Moderaterna mer än tvärtom. Och det tror jag har upprört många S-väljare.

Hittills har inget parti varit villigt att samarbeta med er. Tror du att den situationen kommer bestå under nästa mandat­period?

– Det beror helt på val­resultatet. Växer vi, och andra krymper kommer de andra partierna att tvingas ompröva sina ståndpunkter. Centerpartiet skrev i en debattartikel att en röst på oss skulle stärka S-M-koalitionen. Det är precis tvärtom. Om S och M märker att deras väljarbaser krymper, kommer de att tvingas ompröva sam­arbetet.

I dagarna har Sverigedemokraternas förflutna åter börjat debatteras. Vad kände den nuvarande parti­ledaren Jimmie Åkesson till om ledande företrädares band till högerextrema organisationer när han gick med i partiet 1995?

Bo Karlsson konstaterar själv att partiet har ”en del lik i garderoben”, men säger att de elementen är grundligt utrensade.

– Jag skulle inte ha gått med i Sverigedemokraterna, om det varit det parti som det var i mitten av 90-talet.

Borde partiet ta fram en vitbok om sitt förflutna, på det sätt som Vänsterpartiet gav ut en bok om sina historiska band till kommunistiska regimer?

– Kanske, om det kan räta ut några frågetecken. De här frågorna återkommer ju, svarar Bo Karlsson.

Den fråga som de flesta förknippar Sverigedemokraterna med är invandringspolitiken. Flera av de motioner som partiet skrivit har berört den på olika sätt.

Har Västervik en lagom nivå på invandringen?

– Nej, den är för hög, och de övriga partierna är inte på det klara över konsekvenserna som invandringen får. Kommunen har höjt mottagandet från 60 till 80, och nu senast till 110 personer.

En lagom nivå enligt Bo Karlsson borde vara tio personer.

Vilka problem tycker du att invandringen skapar?

– Kostnaderna för försörjningsstödet ökar. På asylboendena har vi haft flera incidenter med knivskärningar och stölder.

Finns det invandring som är positiv?

– Ja, vi är för en kontrollerad arbetskraftsinvandring.

I en motion vill ni att Västervik Resort inte ska användas som asylboende under vinterhalvåret. Varför det? Ett tillfälligt boende för asylsökande har väl inget med Västerviks slutliga flyktingmottagande att göra?

– Resortens syfte är inte att det ska vara asylboende. Genom att upplåta resorten ger kommunen skjuts åt en massinvandringspolitik.

Han säger att partiets inställning är att istället anslå en miljard kronor till humanitär hjälp via FN-organet UNHCR. Målet skulle vara att ge flyktingarna hjälp i flyktingläger i närområdena.

Kommer inte effekten av ett ”nej” bara att bli att man skapar en massa praktiska problem? De asylsökande som kommit till Sverige måste väl ha tak över huvudet i väntan på beslut?

– Jag kan inte teknikaliteterna, men det är klart att enskilda personer kan komma i kläm.

Vad betyder att komma i kläm? Att de får bo i tält istället?

– Jag har varit i slumområden i Indien där invånarna har varit rödhåriga av proteinbrist. De hade inte möjlighet att fly till Sverige om de hade velat. Ska vi bara ta ansvar för dem som har råd att fly till Sverige? Visst kan de komma i kläm, men det är inget mot de förhållanden som de som lever kvar i närområdena får leva under.

Valbloggen

Supervalåret 2014 bevakas såklart i VT:s spalter. Men det finns saker som inte får plats i tidningen och på webben. Här delar VT:s valreportrar Ulrik Alvarsson och Caroline Petersson samt webbredaktör Marie Kerrolf med sig av reflektioner och bonusmaterial från sitt arbete med valbevakningen. Häng med bakom kulisserna!

Bloggen hittar du på: http://www.vt.se/bloggar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!