Framtidens val för kommunens nior

Snart är det dags för kommunens niondeklassare att välja program till gymnasiet. Ett val som kan vara lätt för några men också föregås av en hel del funderingar för andra.

Bestämt. Jimmi Jangdin (t v) och Anton Benjaminsson bestämde sig tidigt.

Bestämt. Jimmi Jangdin (t v) och Anton Benjaminsson bestämde sig tidigt.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Val2015-02-09 08:51

Snart är det dags att bestämma sig för niondeklassarna i kommunen. Det är cirka 370 elever som senast den 10 februari ska ha gjort sitt val. Det är fler är föregående år. De lägsta siffrorna, om man ser till antalet niondeklassare som söker, var under 2013 då 332 nior sökte gymnasieskola.

På Ankarsrums skola är det ett fyrtiotal nior som står inför sitt val. Linus Westergren är en av dem. Han har en bestämd inriktning och gjorde sitt val tidigt. Han ska läsa Transportprogrammet.

– Det finns inte här, jag kommer att läsa i Hultsfred eller i Linköping, den utbildningen finns inte i närmre än så, säger han.

Blir det Hultsfred är han beredd att pendla, i Linköping går det att bo på internat. Han har planerat inför framtiden.

– Jag ska bli brandman. Det är bra att ha de särskilda körkorten som man behöver när man söker, tänker jag.

Agnes Larsen har också bestämt sig. Hon vet ännu inte vad hon vill göra i framtiden och väljer taktiskt.

– Jag ska läsa Samhällsprogrammet med beteendeinriktning i Västervik. Det är brett och högskoleförberedande. Jag får se vad det blir i slutänden, säger hon.

Det ser ut att bli internat för Simon Sandholm. Han ska läsa NIU (Nationella idrottsutbildningar) i Åtvidaberg. Han ska satsa på fotbollen. Åtta träningspass i veckan blandat med studier på samhällsprogram väntar honom.

– Jag kommer att flytta dit. Första året är det tänkt att det ska bli internat, sedan får vi se, man kan hyra lägenhet också.

Magdalena Adolfsson har också hon sin utbildning klar för sig, Vård- och omsorgsprogrammet i Västervik blir det till hösten.

– Jag vill blir psykolog. Men även om jag skulle ångra mig på vägen så tror jag att jag vill arbeta med något inom vården, säger hon.

Hans Söderberg är studie- och yrkesvägledare på flera skolor på landsbygden. Han säger att valet är lätt för vissa och svårare för andra.

– Det varierar så klart med eleven. Generellt kan man säga att eleverna i stor utsträckning ser till att skaffa sig information om programmen de vill gå, det är positivt.

I en av Hans Söderbergs klasser är det sju av 20 som som väljer ett yrkesförberedande program.

– Då ser man också till att möjligheten finns att läsa vidare efter studierna, trots att de i grunden inte ger högskolebehörighet.

Eleven kan nämligen välja till kurser som ger dem behörighet till högskola och universitet, vilket många är måna om att det ska gå att göra.

Hans Söderberg säger att många av eleverna som han vägleder är beredda att flytta eller pendla för att få gå de program som de vill. Bageri eller målare är inriktningar som inte finns i kommunen, säger han. Han fortsätter:

– Det är fortsatt ganska högt tryck på Barn- och fritidsprogrammet och det finns inte längre i Västervik. Där finns det flera som nog kommer att flytta för att få gå den utbildningen, säger han.

En av dem som är beredda att flytta är JimmiJangdin. Han tänkte också taktiskt och vill välja ett yrke som leder till jobb.

– Jag ska läsa till målare i Linköping, det finns inte i Västervik. Jag vet inte hur jag ska bo än. Jag funderade först på handel men ändrade mig, det verkar skittrist. Men flytta gör jag om jag måste.

För Anton Benjaminsson har valet varit självklart.

– Det blir El- och datorteknik. Jag är intresserad av datorer och kan tänka mig att arbeta med el på något sätt. Jag är också beredd att flytta om det behövs.

Så ser det ut

Den kull som efter sommaren påbörjar sin gymnasiala utbildning är den minsta på många år, nationellt sett. Sedan 2009 har elevkullen minskat med 72 000 elever.

2013 sökte 332 elever från kommunen till gymnasium, den största gymnasieskolan i kommunen. 2014 var siffran 361 och 2015 ser det ut som siffran hamnar på cirka 370.

På Västerviks gymnasium fasas Teknikprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet ut under 2015. Bild- och formgivningsinriktningen på Estetiska programmet försvinner också under året, bland annat på grund av minskade kullar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om