"Rappen" ska ge kunskap

Havs- och vattenmyndigheten, Göteborgs universitet och Länsstyrelsen i Värmland ber svenska folket om hjälp. De vill skaffa sig mer kunskap om djur som lever i vattnet.

Appen. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten att vi rapportera in sällsynta djur på en ny app.

Appen. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten att vi rapportera in sällsynta djur på en ny app.

Foto: Anna Nygren/Havs- och vattenmyndigheten

Vädjan2015-07-07 15:31

Därför har man utvecklat en tjänst som kallas för "Rappen". Den fungerar såväl i mobilen, som på dator och läsplatta. I den ska det vara enkelt att rapportera in fynd från stranden, på sjön eller i havet. Via Havs- och vattenmyndighetens webbplats kommer man åt tjänsten.

Projektet "Rappen" startades i våras och är ett sätt att testa så kallad crowdsouring (se fotnot) för att få in data om vattenlevande arter. Nu hoppas myndigheterna att den stora allmänheten ska hjälpa till med information om förändringar i vattenmiljön som ett komplement till annan miljöövervakning.

– Vi tar hand om alla bidrag och kan senare upplysa anmälaren om vilken art det rör sig om, säger Matz Berggren vid institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet.

Alla rapporter kontrolleras av experter och hamnar sedan i Artportalen.se. Tanken är man på sikt ska utveckla tjänsten med bilder och information om fler arter.

– Detta är ett försök att få en mer samlad rapportering av arter i vattenmiljön. Men vi vill även få lösningen funktionell och rolig att jobba med. Därför uppmanar vi också alla att komma in med synpunkter och idéer om hur vi kan göra "Rappen" ännu bättre, säger Erland Lettevall på Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

Fotnot: Crowdsourcing kan innebära att ta ett jobb som traditionellt utförs av en uppdragstagare och sända ut det till en odefinierad, vanligen större grupp människor i form av en öppen förfrågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!