Från och till under de senaste åren har Västerviksfödde Filip Johansson arbetat på Västerviks-Tidningen och även på Upsala Nya Tidning. Han bor – vanligtvis – i Uppsala numera. Erfarenheten som journalist vägde tungt när han som en av fem statvetarstudenter blev antagen att göra praktik på Utrikesdepartementets representation i New York.
Hans uppdrag: att bevaka säkerhetsrådet i FN.
Praktiken i New York motsvarar sista terminen på det program han följer vid Uppsala universitet och som heter politices kandidatprogrammet, eller pol. kand-programmet. Det är inriktat mot analyser av politiska och ekonomiska företeelser på olika samhällsnivåer – alltifrån det lokala till det globala.
Man kan nog med säkerhet säga att Filip Johansson nu arbetar med att fokusera företeelser på global nivå.
– I säkerhetsrådet just nu arbetar man med problematiken i mellanöstern, framförallt i Syrien och Jemen, säger han över telefon från arbetsplatsen i New York.
Frågorna som avhandlas är hur man kan förebygga krig och konflikter, och förhindra civilt lidande om det blir konflikt.
I säkerhetsrådet finns fem permanenta medlemmar: Kina, USA, Frankrike, Storbritannien och Ryssland. I rådet finns även fem ytterligare medlemsländer som byts ut årligen. Sverige är inte ett av de länderna i år.
– Vi bevakar det som är öppet och försöker få tag i den information som inte är öppen.
På hans kontor, som ligger två kvarter från FN-högkvarteret är det ett 30-tal medarbetare.
– Det är rätt många i jämförelse med andra länder, vilket beror på att Sverige är en viktig aktör på grund av sin historia, och eftersom Sverige ger mycket bistånd.
Filip Johansson har varit i New York i snart tre veckor, och han kommer att stanna tills i början av juni. Han bor för tillfället centralt på Manhattan tack vare UD:s hjälp, och letar nu efter mer permanent boende för hela vistelsetiden. Han låter hälsa:
– Om någon i Västervik har kontakter i New York är ni välkomna att höra av er.
Precis som i Västervik är det vinter och snö i New York. Men frågan är om inte likheterna stannar där.
Han spenderar tid med de andra praktikanterna och går ofta ut och äter, priserna är lägre än i Sverige.
Det låter som att du trivs och mår bra, kommer du att stanna i USA?
– Nej, det tror jag inte, det är ändå härligast i Sverige.