Västervik ska göra det enklare

Ett bra företagsklimat är viktigt för kommunen. Därför satsar man nu på en utbildning som kallas "Förenkla – helt enkelt".

Utbildning. I går samlades tjänstemän från Västervik i Biostaden för att lära och studera. Tomas Forslin (till vänster) är projektledare från SKL, Anki Nilsson vd för Västervik Framåt, Joakim Jansson samordnare, kommunalråden Tomas Kronståhl och Harald Hjalmarsson.

Utbildning. I går samlades tjänstemän från Västervik i Biostaden för att lära och studera. Tomas Forslin (till vänster) är projektledare från SKL, Anki Nilsson vd för Västervik Framåt, Joakim Jansson samordnare, kommunalråden Tomas Kronståhl och Harald Hjalmarsson.

Foto: Bengt Faleij

Utbildning2014-05-06 15:54

I går samlades ett knappt 100-tal personer från kommunens alla förvaltningar och bolag tillsammans med politiker i Biostaden för en dags utbildning i regi av Tillväxtverket och Sveriges Kommuner och Landsting. Tanken med utbildningen är att man ska göra tillvaron lite enklare för bygdens näringsliv; att kontakterna mellan företag och kommun ska bli smidigare.

– Hur en företagare blir bemött av en kommunal tjänsteman kan vara helt avgörande på många sätt, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).

Det kan betyda förlorade affärer och på sikt ökad arbetslöshet, minskade skatteintäkter, som i sin tur leder till mindre pengar till skola, vård och omsorg om kontakterna blir misslyckade.

Kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) betonar att kommunala tjänstemän, precis som politikerna, är i förtroendebranschen. Det gäller att skapa så bra service som möjligt för kommunens medborgare.

– En potentiell inflyttare har ett ärende när han eller hon tar kontakt med kommunen. Det är livsviktigt hur man blir bemött, säger han.

Utbildningen är indelad i fyra block. I går tog man det andra steget. Det första var ett förankringsarbete i kommunstyrelsens presidier. I går var det en större grupp som fick lyssna på flera föreläsare.

I nästa steg möts man i en mindre grupp. Runt 20 nyckelpersoner träffas under två dagar på ett internat där representanter för fyra andra kommuner finns på plats. Tillsammans ska de diskutera och sätta fart på den kreativa processen. Det handlar om att försöka lära av varandra. Hur har andra gjort för att lyckats är naturligtvis en viktig och central fråga. Dessutom inleds arbetet med att skapa en kommunal handlingsplan där och då.

I det sista blocket är man tillbaka på hemmaplan och den större gruppen möts igen under en dag för att slutföra arbetet.

– Varje handlingsplan blir unik – ingen kommun är den andra lik, säger Thomas Forslin, som är projektledare för SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

Han har stor erfarenhet av utbildningen. Han har varit med och genomfört sådana här kurser i över 90 kommuner. Han tycker att Västerviks har goda förutsättningar att få ut något bra av det här. Han pekar på stor öppenhet och samförstånd

– Det finns goda grundförutsättningar, konstaterar han.

Utbildningen finansieras av kommunen och Västervik Framåt. Kommunen skjuter till 110 000 kronor och Västervik Framåt 50 000 kronor.

SKL

SKL är en arbetsgivar- och intresseorganisation för alla kommuner, landsting och regioner i Sverige. Medlemmar i SKL är Sveriges 290 kommuner och 20 landsting inklusive regionerna Gotland, Halland, Skåne och Västra Götaland. SKL:s uppgift är att stödja och bidra till att utveckla medlemmarnas verksamhet. SKL fungerar som ett nätverk för kunskapsutbyte och samordning. I deras roll ingår att ge service och professionell rådgivning inom alla de frågor som kommuner, landsting och regioner är verksamma inom. Organisationen erbjuder kurser och konferenser.

Källa: skl.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!