Ska de välja en grön framtid?

Jordbruk, trädgård eller djur? Det är frågor som en grupp män och kvinnor går och funderar på. De går nu en förberedande kurs på naturbruksgymnasium.

Samtalar. Bernt Andersson från Kalmar och Billy Jonsson från Nybro tog en fika innan arbetsdagen började på måndagen.

Samtalar. Bernt Andersson från Kalmar och Billy Jonsson från Nybro tog en fika innan arbetsdagen började på måndagen.

Foto: Karin Hertz

Utbildning2015-05-11 16:00

Under en tio veckor lång kurs erbjuds arbetslösa att gå en "prova på-kurs" med inriktning mot jordbruk, trädgård eller djurhållning. Utbildningen ska ge arbetslösa ökade möjligheter att få arbete inom några av de gröna näringarna.

Tanken är att när man provat de tre olika grenarna ska man efter midsommar kunna börja en 40 veckor lång kurs.

Under fredagen och måndagen var ett gäng från de södra delarna av länet i Gamleby för att lära sig att lägga plattor i markbyggnadshallarna i Gamleby.

Det var en stor samling herrar och en dam i varierande ålder, från drygt 20 till 55 år, som deltog i utbildningen under måndagen. De går till vardags på Ingelstorps naturbruksgymnasium utanför Kalmar. De har klarat av halva utbildningen, fem veckor återstår innan de sedan ska bestämma om de ska satsa på några av de områden de provat att jobba med.

– Tanken är att vi ska dra igång en likadan utbildning här i nästa vecka, säger läraren och trädgårdsingenjören Cecilia Kilbride.

Men ännu har man inte fått klartecken från Arbetsförmedlingen. Det fattas en deltagare för att kursen ska kunna börja.

Flera av deltagarna under måndagen har varit arbetslösa under flera år. Några av dem har ett förflutet från glasindustrin i Orrefors och nu funderar de på att söka en framtid i någon grön näring.

– Jag vet inte vad jag kommer att välja, kanske jordbruk. Men då måste det vara modernt. Jag har jobbat 36 år inom industrin, säger

Billy Jonsson från Nybro som säger sig trivas bäst när han får vara ute och jobba praktiskt.

Arbetsmarknaden för de gröna näringarna bedöms som mycket goda. Lantbruket i Sverige stor inför en stor generationsväxling. Jordbrukarna är oroliga för framtiden när ungdomarna väljer andra vägar när de ska hitta sina framtida födkrokar.

Näringen skriker efter folk. De behövs människor med djupare kunskap på många håll – inom kyrkgårdsförvaltningen, på kommunerna, i jordbruket, plantskolor hos handelsträdgårdar och på många andra håll. Det finns också många möjligheter att bedriva egen verksamhet.

– Överallt, säger Cecilia Kilbride.

Men alla är inte lika entusiastiska över att sitta på skolbänken. Bernt Andersson från Kalmar skulle hellre se att han fick gå i pension än att gå på kurs. Han tycker att ungdomar under 25 och äldre över 40 har dåliga möjligheter att hitta nya jobb.

– Det är helt offside, säger han.

Gamlebygymnasiet

Skolan har en stor välutrustad verkstad, ett flertal traktorer och ett stort antal maskiner för jordbearbetning, sådd och skörd. Anläggningsarbeten kan praktiseras i skolans markbyggnadshall som är 18x33 meter stor och innehåller två stycken ”sandlådor” som var och en är 6x16 meter. Takhöjden i hallen är åtta meter. Markbyggnadshallen är en av Sveriges bästa för sitt ändamål genom sin storlek och rymd. För den skogliga utbildningen finns övningsskog, gamla skogar med höga naturvärden, produktionsskogar, artrika ängar och vattendrag samt jaktmarker med nyttjanderätt för skolans elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!