Till sommaren går den sista kullen teknikelever ut från gymnasiet. Efter sommaren finns inte programmet kvar längre men väl en inriktning mot teknik på det naturvetenskapliga programmet.
Kristoffer Forss, Martin Sundsborn, Evert Häggman och Carl Andersson tar alla studenten från Teknikprogrammet till sommaren. De är nöjda med utbildningen som de menar förbereder bättre för fortsatta ingenjörsstudier på högskolan. Och det är där de kommer att hamna tillslut, säger de.
Den nya inriktningen på naturprogrammet menar de verkar bra, men kanske inte ger de fördjupade kunskaper som de tror kan behövas, särskilt eftersom det förutspås bli brist på ingenjörer i framtiden.
Kristoffer Forss framhåller problemlösning som Teknikprogrammet starka sida.
– Vi har fått praktisera de teoretiska kunskaperna hela tiden, problemlösandet är det viktigaste för en ingenjör. Det kan bli mindre av praktiskt arbete med den nya lösningen, säger han.
De framhåller alla den breda kunskap som man fått genom programmet som väldigt positivt.
Det låga sökantalet tror de kan bero på att Teknikprogrammet varit relativt okänt.
– De man hör mest om har varit natur och samhäll, säger Carl Andersson.
Själv fick han göra egna efterforskningar för att verkligen förstå vad programmet innehöll, och kunde på så sätt välja rätt.
När Jacob Järnström, Arvid Kronvall, Johan Alsteryd och Johan Håkansson kommer tillbaka från sommarlovet kommer de att läsa teknikämnen, det ingår i deras teknikspår och finns även som individuellt val för de som läser natur, tredje året. Alla utom Johan Håkansson tycker att lösningen passar bra.
Han ville ha ett mer specialiserat program för att förbereda sig inför sina vidare studier.
– Jag blev besviken och hade velat gå teknikprogrammet och tycker att det är synd att det lades ner, säger Johan Håkansson.
De andra är optimistiska, särskilt Jacob Järneström. Han har siktet inställt på högskola, och på att tjäna pengar.
– Bristen på ingenjörer är bra för oss som ska läsa till det, större konkurrens om ingenjörerna ger bättre löner. Jag tror att ingenjörsbristen löser sig själv till slut. Det handlar om några år, sedan väljer man att läsa det som ger jobb.
Johan Alsteryd säger att chansen att läsa programmering var det som avgjorde för honom. Han vill utveckla appar, och tjäna stora pengar på dem.