Om cirka en månad slår skolan återigen upp sina dörrar, men än så länge saknas det lärare. På torsdagen fanns 148 lediga tjänster för lärare eller annan pedagoger på skolorna i Kalmar län. Flest tjänster fanns i Kalmar, 46 stycken, som tvåa kom Västervik med 24 lediga lärarjobb.
Kristina Jonsson är rektor på Blackstad skola och har även hand om förskolorna i Hjorted och Blackstad. Hon har märkt av att det är svårt att rekrytera behöriga lärare.
– Vi började lägga ut tjänsterna tidigare vilket gjorde det lite lättare, säger hon.
I dagsläget finns det en ledig tjänst på Blackstad skola och en på förskolorna.
– Det är svårast att få tag på behöriga förskolelärare. Än så länge har vi inte fått in en enda ansökan från någon som är behörig.
Ellen Keyskolan i Västervik har tidigare år haft svårt att rekrytera. Men inför höstterminen är alla tjänster tillsatta.
– Vi jagade en specialpedagog in i det sista innan semestern. Men nu har vi inga tjänster ute, säger Daniel Dolk, rektor på skolan.
Han säger att skolans arbete med elevstödteam, som hjälper lärarna med vad de ska göra för att nå varje enskild person i klassen, lockar många.
– Vi har haft problem tidigare år, men jag vet inte varför vi inte har det längre. Antingen är det tur eller så är det vårt goda rykte.
Om skolorna inte lyckas anställa en behörig lärare tar de in en person som inte har lärarlegitimation men som är duktig. Och det ger svårigheter, speciellt vid betygsättning.
– Då får varje obehörig person ha en handledare som de sätter betyg ihop med och som hjälper dem med undervisningen. Men det är naturligtvis en kortsiktig lösning, säger Daniel Dolk.
Både han och Kristina Jonsson tycker att lönerna måste höjas, både för att fler ska välja att utbilda sig men även för att Västerviks kommun ska kunna konkurrera med grannkommunerna.
– Om man ser på Vimmerby och Oskarshamn så tjänar lärare mer där. Och om man inte har en anknytning till Västervik, väljer man kanske att ta en tjänst där man tjänar 1 000-2 000 kronor mer, säger Daniel Dolk.
Magdalena Borgemo, ordförande på Lärarförbundet i Västervik, säger att lärarkrisen har börjat och att många lärare går i pension nu. Förbundet har många samtal med förvaltningschefen för att försöka lösa lärarbristen i kommunen.
– Vi försöker fokusera på det som vi i Västervik gör, som ingen annan gör och lyfta det. Men det går inte att sticka under stol med att vi måste höja lönerna, säger hon.
Bland annat försöker kommunen att arbeta med projekt för att avlasta lärare och skolledare. Magdalena Borgemo tycker att man egentligen borde ha börjat arbeta med problemet tidigare.
– Det vore ju en sak om problemet var lokalt, men nu är det lärarbrist i hela Sverige och då måste vi vara konkurrenskraftiga för att kunna locka hit duktiga lärare.
Under årets första sex månader utannonserade arbetsförmedlingen 1 265 lediga lärartjänster i Kalmar län. Det är en ökning med 45 procent, och 395 tjänster, jämfört med tidigare år. Bristen på lärare har ökat även i resten av landet, där har de lediga tjänsterna ökat med 32 procent. Störst brist är det på grund- och förskolor.