Collegeveckan är här

Nu befinner vi i oss i VO-Collegeveckan. VO står för vård och omsorg. Tanken med den är att man ska försöka profilera och marknadsföra utbildningar som ska leda till fler arbeten inom vård- och omsorg.

Processledare. Under de närmaste åren blir Esbjörn Grandalens uppgift att driva arbetet med vård- och omsorgscollege.

Processledare. Under de närmaste åren blir Esbjörn Grandalens uppgift att driva arbetet med vård- och omsorgscollege.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand/Arkiv

Utbildning2015-10-12 18:00

Kalmar län – och hela landet för övrigt – står inför framtida utmaningar. Vården och omsorgen har stora pensionsavgångar framför sig. Behovet av nya händer och fötter är betydande.

– Undersköterskor är till exempel en stor grupp där vi kommer att behöva många av, säger Esbjörn Grandalen som är processledare för VO-college i Kalmar län.

VO-college är ingen skola, som man kan förledas att tro av namnet. Det är istället ett samarbete mellan arbetsgivare, fackförbund och utbildare. Syftet är att få fler att bli intresserade att söka sig till yrken inom vård och omsorg. VO-colleget certifierar samarbetet mellan fack och arbetsgivare så att skolorna tar fram den utbildning som arbetsgivarna behöver.

Det finns redan 19 regionala och 74 lokala VO-college runt om i landet. Men ännu innget i Kalmar län. Här är arbetet i full gång med att förbereda sig för att skicka in en ansökan om certifiering. Under hösten kommer en sådan ansökan att lämnas in.

– Den 21 januari nästa år kommer vi att få ett så kallat certifieringsbesök, berättar Esbjörn Grandalen.

Eftersom Kalmar län ännu inte är certifierat kan man inte delta i den nationella kampanjen. Här får man i stället koncentrera sig på att ge intern information till anställda inom vård och omsorg. Det gäller såväl till personal inom landstinget, kommuner och privata vårdföretagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!