Gigantiska solparken i norra kommundelen kan krympas rejält

Fladdermöss och synpunkter från närboende gör att den gigantiska solcellspark som planeras i närheten av Uknadalen ser ut att bli åtminstone 90 hektar mindre – om den blir verklighet.

Företaget som vill bygga solcellspark vill bygga på ett område norr om Överum, i närheten av Uknadalen.

Företaget som vill bygga solcellspark vill bygga på ett område norr om Överum, i närheten av Uknadalen.

Foto: Martina Gradian

Uppsalebo2025-01-13 17:00

För snart två år sedan avslöjade vi att företaget Ilmatar vill bygga en stor solcellsanläggning i Uppsalebo, mellan väg 35 och Ukna. Det tänkta området låg på 380 hektar – men redan då flaggade projektledaren om att området sannolikt kommer krympa under processens gång. Och så har det blivit. 

Företaget har tagit hänsyn till synpunkter från närboende, som önskat slippa se solcellsparken från sina hus. Man har också hittat fladdermöss i området, och tar höjd för vattendrag som kräver strandskyddsdispens. Inom kort ska företaget skicka in en ansökan till länsstyrelsen om att få tillstånd att bygga solcellsparken, och kommer då att presentera två olika alternativ. I det ena alternativet skulle parken bli 290 hektar, i det andra 250 hektar. I det första alternativet ansöker man om att minska strandskyddet vid bäckarna från 100 till 50 meter. 

undefined
Robert Wedmo är projektledare på Ilmatar.

– Förhoppningsvis skickar vi in ansökan nu i januari. Allt är klart, men ansökan ska granskas, och det kan ske några mindre ändringar, säger Robert Wedmo, projektledare. 

Att samrådsprocessen inför ansökan tagit så pass lång tid har flera orsaker. Robert Wedmo konstaterar att det är många utredningar som behöver göras för att se till att parken kan bidra med så mycket energi som möjligt, men samtidigt inte orsaka för stor negativ påverkan på naturen. 

– Det har tagit lite längre tid än vi förutsett, bland annat har vi väntat länge på en kulturmiljöutredning. 

Om ni får ja på ansökan, hur lång tid kan det ta innan ni kan börja bygga? 

– Först ska miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen titta på ansökan, sen skickar de ofta ut en kompletteringsbegäran som vi får bemöta. Det kan ta ett halvår eller ett år, och sedan en månad eller två innan vi skickar in våra kompletteringar. Efter beskedet har vi en upphandlingsprocess. Beslutet kan också överklagas. Om allt går enligt plan kan det ta två år, men det tar nog snarare tre år. 

Och då ska skogen avverkas? 

– Ja, det är bara skogsmark på området. Det är en del avverkat redan i området, men vi kommer byta skogsmarken mot ängsmark med paneler ovanpå under tiden solparken är i drift. Vi lånar skogmarken, sedan kan man plantera ny skog där. 

Är det gammal skog? 

– Nej, det är produktionsskog i olika stadier. 

undefined
Bild från platsen, hämtad ur Ilmatars samrådsunderlag
undefined
Solceller från en annan solcellspark i landet.
Karta: UPPSALEBO
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!