Rekordmånga räknade fåglar

Runt 23 500 personer deltog i årets "Vinterfåglar inpå knuten", som anordnas av Sveriges ornitologiska förening. Det är 15 procent fler än i fjol.Talgoxen toppar som vanligt listan, men pilfinken rycker allt närmare.

Domherren är en vanlig gäst på våra fågelbord vintertid. På vintern behöver småfåglarna mat av oss människor för att inte frysa ihjäl. 


Mathias Näslund

Domherre 
Nötskrika

Domherren är en vanlig gäst på våra fågelbord vintertid. På vintern behöver småfåglarna mat av oss människor för att inte frysa ihjäl. Mathias Näslund Domherre Nötskrika

Foto: IR-FOTO/Ilkka Ranta Ilkka Ranta Ilkka Ranta

Uppgång2014-02-19 15:17

Den 24–27 januari var det många svenskar som passade på att räkna sina bevingade gäster vid talgbollar och fågelbord.

Bland de 30 talrikaste arterna i årets räkning visade 18 på en ökning. Elva minskade. Samtidigt var det många rapportörer som noterade att de hade färre fåglar än normalt.

Under de nio år som räkningen har pågått har talgoxen alltid legat i topp, men de senaste fem åren har pilfinken sakta men säkert knappat in.

– Om denna trend fortsätter, lär vi få se ett skifte i toppen inom några år, skriver Sveriges ornitologiska förening i en kommentar till resultatet.

Några av de så kallade invasionsarterna uppträdde i större antal än vanligt, främst sidensvans, men också grönsiska och korsnäbb.

De två sistnämnda har troligen kommit till Sverige från Ryssland, där det har varit brist på föda för dem under sommaren och hösten.

För några arter fortsätter tillbakagången: grönfink, entita och talltita. Antalet gulsparvar har halverats, jämfört med 2006, men årets räkning visar på en svag ökning mot i fjol.

Fler individer än vanligt av arter som brukar lämna landet över vintern, har valt att stanna i år. Som exempel nämns koltrast, björktrast och rödhake.

Topplistan

De 20 vanligaste fågelarterna vid årets upplaga av Vinterfåglar inpå knuten:

1. Talgoxe

2. Pilfink

3. Blåmes

4. Gulsparv

5. Domherre

6. Koltrast

7. Grönfink

8. Skata

9. Kaja

10. Gråsparv

11. Grönsiska

12. Nötväcka

13. Sidensvans

14. Gråsiska

15. Större hackspett

16. Entita

17. Bergfink

18. Bofink

19. Nötskrika

20. Steglits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om