Landshövdingen Stefan Carlsson var där.
Kraftkoncernen Eons svenska vd Jonas Abrahamsson var också där.
Liksom Oskarshamns kommunalråd Peter Wretlund.
Men det var inte någon av dem som lockat stora skaror åskådare till invigningen av kraftvärmeverket. Istället var det hedersgästerna kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria som var de stora attraktionerna.
Kungen förrättade invigningen. Från scenen berättade han att frågan om ett hållbart samhälle var något som intresserat honom i många år, och som blivit alltmer aktuell. Han pekade ut energiförsörjning som en viktig del i vägen mot hållbarhet.
– Vi måste kunna lita på att energin levereras, och att den produceras på ett hållbart sätt. Då är det roligt att inviga ett kraftvärmeverk som drivs med fossilfritt bränsle.
I likhet med Västerviks stora investering häromåret är det ett värmeverk som även ska leverera el. Till skillnad mot Västervik kommer man inte att använda avfall som bränsle, istället handlar det om flis och andra restprodukter som från skogsindustrin. Tanken är att den lokala träindustrin ska bidra med bränsleförsörjningen.
– Tittar du dig omkring så är Oskarshamn omgivet av skog, säger Hans Johnsson, marknadschef på Oskarshamns Energi.
Kungen avslutade sitt tal med att ge klartecken till en traktor att hälla i den första skopan flis i pannan. Därefter följde en rundvandring i anläggningen. Pressen fick inte följa med, men enligt uppgift var inte minst kronprinsessan aktiv och ställde frågor om kraftverkets funktion. Energifrågor är inget nytt för henne. För ungefär ett år sedan besökte hon kärnkraftverket utanför Oskarshamn. Det besöket var ett av flera studiebesök hon gjorde med energi som tema.
Senare under fredagen väntade fler besök med energi som temat för kungligheterna. Först på More Biogas utanför Kalmar, och därefter på den havsbaserade vindkraftverksparken Kårehamn.
Efter rundvandringen på kraftverket svarade kungen på några frågor från pressen om hans observationer. En var om uppvärmningen på slottet. Var den fossilbränslefri?
– Vi är anslutna via fjärrvärmenätet till värmeverket i Värtahamnen. Det är en anläggning som liknar den här.
Hur hållbar kan kungafamiljen vara i vardagen?
– Som alla andra försöker vi tänka hållbart, till exempel i det vi handlar. Det är inte alltid så lätt, men man kommer åtminstone en bit på vägen.