Ungdomspoliser är på väg bort

Ungdomspoliserna i Västervik är på väg bort. Det blir en följd av den nya polisorganisationen som sjösattes vid årsskiftet.

Bort. Tommy Ankarman och Samuel Bishop har jobbat i drygt fyra år som ungdomspoliser. De tycker att de kunnat bygga upp ett förtroende bland ungdomar i Västervik.

Bort. Tommy Ankarman och Samuel Bishop har jobbat i drygt fyra år som ungdomspoliser. De tycker att de kunnat bygga upp ett förtroende bland ungdomar i Västervik.

Foto: Anders Steiner

Ungdomspoliser2015-04-08 04:00

Under hela våren har det funnits en oro över vad som ska hända med Västerviks ungdomspoliser. Västerviks kommun har uppvaktat polisledningen för att få besked om hur framtiden ska bli. Polisen har i sin tur lovat att försöka freda ungdomspoliserna när man ska spara pengar. Men nu ser det ut som om de försvinner.

Tommy Brändström är enhetschef för polisen i norra Kalmar län. Han drar på orden när han ska beskriva situationen för ungdomspolisernas vara eller icke vara.

– Nja, de försvinner inte. Men de kan kanske ses som en lek med ord. De kommer i fortsättningen att kallas för områdespoliser och få flera andra arbetsuppgifter, säger han.

Brännström berättar att hela organisationen ses över. Han hoppas att man får behålla de resurser som man har i dag, att det inte ska bli några personalnedskärningar.

– Vi kommer i alla fall inte bli färre poliser i fortsättningen, säger han.

De nya områdespoliserna kommer att jobba i ett mer begränsat geografiskt område. Tanken är att polisen ska jobba långsiktigt för att skapa kontakter, förebygga brott och öka tryggheten för allmänheten.

Den nya organisationen kommer och håller på att smygas igång. Den ska vara helt genomförd under 2015.

Västerviks ungdomspoliser Tommy Ankarman och Samuel Bishop har i princip jobbat med ungdomar sedan de lämnade polishögskolan för drygt fyra år sedan. De har mött mycket uppskattning både från ungdomarna och från vuxenvärlden under sitt arbete.

– Vi har skapat mycket kontakter på skolorna, främst på gymnasiet och högstadierna. Vi har blivit en självklar del av vardagen i skolan, berättar Tommy Ankarman.

Det har i sin tur lett till att man kunna lägga ner mycket krut på narkotikabekämpning bland unga. Hasch och den nya innedrogen Spice har blivit ett allt större problem över hela landet. Många unga har drabbats svårt. Även unga i Västervik har lockats att prova den nya innedrogen.

– Det är otroligt viktigt att vi kan fånga upp påverka ungdomarna tidigt, säger Tommy Ankarman.

Han berättar att när man hade ett möte på Mejeriet för vuxna kom det 350 personer för att få veta vad Spice är och hur vanligt det är bland Västerviks ungdomar.

Ankarman säger att han och kollegan Bishop känner starkt stöd från sina chefer Lisa Koblanck och Jonas Halling. De tror på vikten av ungdomspoliser. Men nu ser det ut som det är på väg bort. I Oskarshamn och i Vimmerby har det redan försvunnit.

Nya polismyndigheten

Vid årsskiftet ersattes de tidigare 21 polismyndigheterna, Rikspolisstyrelsen och Statens kriminaltekniska laboratorium av en sammanhållen myndighet.

Den nya Polismyndigheten organiseras i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Västervik ingår i Region Syd. De sju polisregionerna har helhetsansvar för polisverksamheten inom ett angivet geografiskt område. Ansvaret omfattar bland annat utredningsverksamhet, brottsförebyggande verksamhet och service. Regionen leds av en regionpolischef.

Källa: polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om