Nu testas eleverna tidigare

Tre test i matte och tre i svenska. Redan i ettan. Det är de nya krav, som Skolverket ställer på Sveriges skolor.

Klurigt. Vissa uppgifter kan vara lite kluriga, tycker Leo Andersson. Som att uppskatta rätt antal saker som man bara får se en kort stund.

Klurigt. Vissa uppgifter kan vara lite kluriga, tycker Leo Andersson. Som att uppskatta rätt antal saker som man bara får se en kort stund.

Foto: Marie Kerrlof

Undervisning2016-11-11 16:18

Bakgrunden är de nya kunskapskraven i matematik och i läs- och skrivutveckling som regeringen beslutat om. För att kunna leva upp till kraven behöver avstämningar göras tidigare och därför har Skolverket tagit fram ett material som ska användas för bedömningen.

Det ska både kunna identifiera vilka elever som behöver extra stöd för att nå upp till kraven, samt vilka som redan kommit långt och behöver ytterligare utmaningar.

– Det blir ett stöd för mig att se vilka områden elevenbehöver öva mer på, säger Jenny Rickardsson, lärare i årskurs ett på Näktergalens skola i Västervik.

Testerna är obligatoriska i årskurs ett, men det finns material även för de skolor som vill göra fler bedömningar under lågstadieperioden.

I princip utgår de från samma typ av avstämning som redan i dag görs på de flesta skolor. I en rad olika uppgifter – både muntliga och skriftliga – testas om eleven uppnår de förväntade kraven. I svenskan exempelvis genom att testa hör- och textförståelsen. I matematikdelen kontrollerar man bland annat om eleven kan uppskatta antal, räkna fram- och baklänges samt halvera och dubblera olika tal.

Till sitt stöd har läraren ett material som talar om hur testerna ska genomföras. Som att i matematikdelen iaktta och notera om eleven behöver ”pekräkna” prickarna på en tärning, om den behöver räkna på fingrarna eller behöver stöd av föremål för att kunna räkna ut vissa saker.

I tre kolumner listas de färdigheter eleven behöver ha för att klara den lägre eller högre nivån, eller den mellannivå som är målet. Kraven ökar i takt med att barnet blir äldre och finns i olika varianter beroende på om eleven går i grundskola, specialskola eller har svenska som andraspråk. Jenny Rickardsson ser inte bedömningskraven som något dramatiskt, även om det förstås innebär mer jobb för hennes del. Snarare tvärtom.

– Jag gör redan bedömningar hela tiden och det här kan bli en bekräftelse på att jag gjort rätt sådana tidigare. Hittills har det inte varit några överraskningar bland de elever jag har testat, säger hon.

Hon är noga med att poängtera att det inte är barnen som testas, utan verksamheten.

– Testet visar inte bara om de når målen utan också om de förstår min undervisning och om jag har lagt fokus på rätt saker, säger hon.

Lika väl som testet ger en fingervisning om vilka elever som behöver mer stöd för att kunna nå målen, handlar det om att elever som ligger långt framme inte ska sluta utvecklas.

– En elev som redan nu ­klarar den högre nivån behöver stimuleras för att inte stagnera. Där kan också bedömningarna vara till hjälp, säger Jenny Rickardsson.

Året i ettan

En artikelserie om klass 1 på Näktergalens skola i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om