Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gör sedan ett antal år en undersökning hur det står till med arbetet med att skapa trygghet och säkerhet. Årets undersökning är den åttonde i ordningen. Namnet är Trygghet och säkerhet 2015. Temat är i år kommunal räddningstjänst. Tanken med de öppna jämförelserna är att i förlängningen öka effektivitet runt om i landet och dra nytta av varandras kunskap och erfarenhet.
I årets undersökning uppmärksammas Västerviks lite extra. Joakim Jansson intervjuas om hur arbetet är upplagt i Västervik. I dag åker räddningstjänsten inte bara ut och släcker bränder. Arbetet är så mycket bredare. Räddningstjänsten ansvarar också för allt från försäkringar, internt skydd, brandförsvaret och krisberedskap till förebyggande arbete mot fallolyckor och självmord.
– Det känns lite extra kul och roligt att det arbetet uppmärksammas, säger Joakim Jansson som är räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun.
I Västerviks kommun har enheten för räddningstjänst och samhällsskydd räddningsstyrkor på sex platser från norr till söder. De är uppdelade på tre olika verksamheter – insats och beredskap, förebyggande av brand samt trygghet och säkerhet. Västervik är landets till ytan största kommun söder om Dalälven med 5 000 öar. Det underlättar inte arbetet när det är bråttom och fara å färde.
I rapporten kan man se vilka kommuner som förefaller att vara trygga och säkra att bo i och hur utvecklingen varit. Sifforna för Västerviks del är kanske inte alltid så smickrande i alla avseenden. Men det finns förklaringar.
Om man till exempel tittar på antalet personer som varit inskrivna på sjukhus minst ett dygn till följd av skador (olyckor) per 1 000 invånare ligger Västervik illa till. Men det gör andra liknande kommuner med en stark turistnäring också – Varberg, Visby och Borgholm för att nämna några.
– Under sommartider kommer det mycket folk till Västervik. Det medför till exempel fler fall av misshandel än i inlandskommunerna som avfolkas under samma period, berättar Joakim Jansson.
Varje år dör cirka 3 000 personer som är folkbokförda i Sverige på grund av olyckor. Samtidigt blir omkring 100 000 inlagda på sjukhus och cirka 700 000 behöver uppsöka en akutmottagning. Det totala antalet döda till följd av olyckor har legat på ungefär samma nivå de senaste tio åren.