En försiktig förbättring från det dåliga året 2012. Så kan resultatet från medborgarundersökningen i Västerviks kommun summeras. Undersökningen har gjorts med jämna mellanrum sedan 2005 av statistiska centralbyrån. Västervik är inte ensamt om upplägget. I år deltog 37 kommuner i undersökningen.
Under många år låg Västervik över rikssnittet i en mängd parametrar, och hade en uppåtgående trend. Den förra undersökningen som gjordes 2012 blev en kalldusch. Då rasade medborgarnas betyg både på Västerviks kommun som bostadsregion, och på den kommunala servicen.
Nedgången fortsatte inte i årets undersökning. På de flesta områden kan till och med en försiktig återhämtning synas, men fortfarande har Västervik en bit kvar till gamla nivåer.
Det sammanfattande betyget för hur Västerviks kommun är som boendemiljö blir 59. Max är 100, och enligt SCB så betyder ett resultat över 55 att medborgarna är nöjda.
När deltagarna i enkäten får frågan om de skulle kunna rekommendera vänner och bekanta att flytta till Västervik så svarar 43 procent ja. 2009 svarade 58 procent av deltagarna i enkäten ja på den frågan.
Det sammanfattande betyget på de kommunala verksamheterna blir 50. Enligt SCB ett godkänt betyg. Jämfört med de andra deltagande kommunerna är betygen något lägre i Västervik. På några områden som skolan och förskolan har betyget fortsatt att sjunka även jämfört med de förhållandevis låga siffrorna från undersökningen 2012.
Raset 2012 var inte slump. På våren uppdagades kommunens stora underskott, och stora sparpaket i den kommunala verksamheten sattes in.
Handlar det lägre betyget om att medborgarna har fått en negativare bild av verksamheten på grund av negativ uppmärksamhet, eller att det att det faktiskt skett försämringar i verksamheten?
– Det kan naturligtvis vara en kombination, svarar det nytillträdda kommunalrådet Tomas Kronståhl.
Han tar undersökningen som ett tecken på att det verkligen är prioriterat att kvalitetsutvärdera de offentliga verksamheterna.
– Jag tror att det är viktigt att vi får en gemensam bild av tillståndet i välfärdsverksamheterna.
Delvis tycker han att bilden av besparingarna i Västerviks kommun är överdriven.
– Jämfört med grannkommunerna har vi inte behövt spara så mycket.
Vad krävs för att Västervik ska få bättre betyg som bostadsort?
– Dels tror jag det som vi pratat om, att arbeta med välfärden. Kulturen och fritidsverksamheterna tror jag är viktiga, och boendemiljöerna i hela kommunen. Staden är ett starkt varumärke som boendemiljö, men vi behöver arbeta med hela kommunen.