I Uppsalebo, nära Uknadalen, vill bolaget Ilmatar Solar bygga en solcellspark på upp till 380 hektar. Tanken är att markägaren först avverkar skogen, och sedan arrenderar ut marken till bolaget.
Kritiska röster har höjts från flera fastighetsägare som bor nära den planerade parken. I ett samrådsyttrande skriver man bland annat att flera hus skulle bli mer eller mindre omringade av solcellspaneler: "Ett industrilandskap av denna gigantiska storlek kommer på intet sätt passa in i den befintliga kultur- och naturmiljön. Det är kraftigt förfulande, gör området oattraktivt och bör förläggas med mycket god marginal mot befintlig bebyggelse", står det i yttrandet.
VT har varit i kontakt med fastighetsägarna bakom samrådsyttrandet. De pekar också på de miljövärden som förstörs i och med att så mycket skog tas ner:
– Företaget ger sken av att detta är miljövänligt, men det saknas massor av aspekter i deras underlag. I grunden är incitamenten ekonomiska. I ett läge när man behöver låta skogarna stå för att öka inbindningen av koldioxid är det svårt att se miljövinsten. Ett gigantiskt kalhygge som utsöndrar koldioxid i åratal och där ingen återplantering kommer att ske.
En markägare i närheten är inne på samma linje, och varnar i sitt samrådsyttrande för att avverkningen kommer skynda på den globala uppvärmningen. Han påpekar också att Kalmar län är torrt, och ser ut att bli ännu torrare med hög brandrisk: "Riskerna med att etablera
en stor solcellspark mitt i ett torrt och relativt svåråtkomligt skogsområde utifrån ett brandperspektiv är uppenbara", skriver han.
Vi har sökt markägaren utan att lyckas nå honom.
Andra grannar i området som VT pratat med är mer neutrala till planerna. Klas Konradsson och hans familj bor i Ekevik, en knapp kilometer från området.
– Min spontana tanke är att jag hellre har det än vindkraft runt knuten. Sedan kan jag tycka att det är väldigt stort, men det är ändå förlagt på ett sätt så att det inte påverkar så mycket, säger Klas Konradsson.
Det han oroar sig mest för är byggtrafiken under byggtiden. Bara under själva avverkningstiden kommer 200 lastbilar köra fram och tillbaka framför familjens hus. Klas Konradsson ser också en risk i att området blir en fristad för vilt, och då främst dovhjort.
– Jag tänker mig att man inte kommer kunna jaga där. Vi har redan stora problem med dovhjortar som förstör grödor för oss.
Per Wahl bor i Kolsebro men har mark som angränsar till den planerade parken. Han var en av de som protesterade mot planer på vindkraft i Uknadalen, men en solcellspark har han ingenting emot.
– För min del besvärar det inte. Jag har inga synpunkter på det.
Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation är den instans som kan ge tillstånd till solcellsanläggningen. Myndigheten har skrivit ett svar till samrådet, inför själva tillståndsansökan. Där skriver man bland annat att det inte är lämpligt att avverka skogen innan ett eventuellt tillstånd vunnit laga kraft.
Länsstyrelsen beskriver också olika åtgärder bolaget måste vidta i samband med ansökan. Bolaget ska göra exempelvis göra en miljökonsekvensanalys, och i den uppmanas man ha särskild koll på skyddsvärda arter – till exempel knärot som verkar finnas i området – och väga de positiva miljöeffekterna mot de negativa. Bolaget bör också göra en kulturmiljöutredning, enligt länsstyrelsen.