Bolaget har ansökt om att få lägga solceller på ett 380 hektar stort skogsområde, som – om projektet blir verklighet – först avverkas av markägaren och sedan arrenderas ut till bolaget. Det är alltså ett område större än Gamleby. Trots att området är väldigt stort har kommunen i princip inget att säga till om i frågan. Det är länsstyrelsen som fattar beslutet, kommunen har enbart möjlighet att tycka till via samråd och remisser.
– Kommunen kan inte stoppa några planer, det är inte som med vindkraftverk, man har ingen talan på det sättet. Solceller är ganska oreglerade.
Varför är det så?
– Jag tror det beror på att det är så pass nytt. Det har inte varit aktuellt med så stora grejer tidigare. Här har man inte hängt med i lagstiftningen.
Miljö- och byggnadskontoret har inte lämnat några speciella synpunkter om projektet i Uppsalebo. Den stora miljöpåverkan som projektet skulle orsaka handlar om avverkningen av skog, och just avverkningen finns inte med i tillståndsansökan. Det beror på att bolaget kommit överens med markägaren om att ägaren först ska avverka skogen och sedan arrendera ut marken.
– Det känns som att solcellsbolaget hittat en väg runt den stora påverkan på miljön, säger Lars Kåremyr.
Vad får det för miljökonsekvenser, att ett stort skogsområde försvinner?
– Avverkningen innebär ju byte av en naturtyp till en annan. Hela ekosystemet i skogen med träd, markskikt, svampar, djur och så vidare försvinner och ersätts av något annat. Nu vet inte jag riktigt hur man har tänkt sig att använda marken under solcellerna i det här fallet, ibland pratar man om bete och sådär men det kommer ju inte kunna vara träd i alla fall.
Lars Kåremyr säger att avverkningar kan leda till förändringar i vattenmiljöer då näringsämnen som innan är bundna i jorden kan släppas lös. Vattnet kan bli brunfärgat. Förändringarna är oftast övergående, men kan ha tillfälligt stor påverkan på mindre sjöar och vattendrag.
– Sen har man ju också skyfallsperspektivet. När träden försvinner och marken bereds för solceller kan den bli erosionskänslig, det kan säkert lösas med ny vegetation men det är ju något som man måste förhålla sig till.