Enligt grundskolechef Ewa Myhrén är det sammanlagt sju barn som omfattas av förändringen, fyra i Odensvi och tre i Ukna. Det är i alla fall så många som är inskrivna, men sedan kan det variera hur många som utnyttjar möjligheten i praktiken.
Även om en del kallar det fritids, är det egentligen inte det, utan något som kallas för annan pedagogisk verksamhet.
– Det var något som erbjöds, när skolorna lades ner. Men det följer inte läroplanen för fritidshemmen, så eleverna får inte det som de har rätt till. Fritids är ett komplement till skolan och man har utbildning även där, säger Ewa Myhrén.
Förutom att annan pedagogisk verksamhet inte följer läroplanen för fritidshemmen, ser Ewa det som en utmaning att ha barn i åldern 1–13 år i samma grupp.
– Förskolans kärnområde är att ha förskola.
Men Anna Zetterholm och Kalle Larsson, som har barn på Ukna förskola, tror att en del barn i stället kommer att vara ensamma hemma då, efter skolan, om föräldrarna inte vill eller kan åka extra för att hämta på fritids.
I vissa familjer kanske föräldrarna känner sig tvungna att gå ner i tid på jobbet, för att barnen ska slippa vara ensamma hemma.
– Vi hade inte kört till Överum för att hämta dem. Vi har inte ens vägarna förbi där, säger Anna.
De tycker att det är en fördel om man kan hämta och lämna barnen på samma ställe, så som det har varit i Ukna hittills. För dem är det inget problem om det inte blir samma pedagogiska inriktning som det är på fritids.
– Barnen kanske inte behöver den pedagogiska verksamheten de två timmarna på eftermiddagen, säger Anna.
Hon och Kalle är oroliga för att förändringen kan leda till att föräldrar på sikt väljer att byta förskola, för att ha barnen på samma ställe, och då kanske förskolan i Ukna blir så liten att den läggs ner.
Anna Edström Widén har två barn på Odensvi förskola. Även hon är orolig för att förskolan ska bli så liten att den inte får vara kvar.
– Vi vet att det är få barn, så det är klart att vi är oroliga, säger hon.
Men Ewa Myhrén säger att de har planerat för den här förändringen, i och med att barnen har rätt till fritids. När det gäller förskolornas framtid, säger hon att det är politikerna som beslutar vilka förskolor och skolor som ska finnas.
Om förskolorna blir mindre, för att föräldrar flyttar sina barn därifrån, så är det ett val som föräldrarna gör.