Mathias Dewitz är arbetsledare med ansvar för kyrkogårdarna i Norra Tjust pastorat. Han berättar att det har varit problem med att almar har dött vid flera kyrkor i norra delen av Västerviks kommun.
Loftahammar drabbades redan för flera år sedan, och står först på tur när det blir dags att återplantera med nya träd, vilket beräknas ske nästa vår eller höst.
Även kyrkogårdarna i Ukna, Västra Ed (Edsbruk) och Dalhem har drabbats av almsjuka.
– Vi ska återplantera med andra trädslag: lind, avenbok och lönn. Vilket det blir, beror på vad som passar på platsen, säger Mathias.
De träd som insjuknat har dels varit vanliga, stora almar, och dels almar som hamlats för att få en speciell pyramidform. Enligt Mathias kan de sistnämnda ersättas med antingen lind eller avenbok. Båda går att beskära på det viset.
– Man ska försöka bevara miljön, så gott det går, säger han.
Runt Ukna kyrka står de knuthamlade almarna fortfarande kvar, vissa döda och andra ännu kämpande för sin överlevnad, men obotligt sjuka. Mathias vet inte än när de kommer att fällas.
Birthe Pedersen Sieurin är antikvarie på länsstyrelsen i Kalmar. Det är länsstyrelsen som ger tillstånd till att fälla sjuka träd på exempelvis kyrkogårdar, och som även ställer krav på återplantering.
Hon berättar att ytterligare en kyrkogård i Västerviks kommun har drabbats av almsjuka: Hjorted. Även där var det knuthamlade almar som hade insjuknat. Men de är redan fällda.