Att marknadsföra sig är A och O för ett företag. Det märks att företaget Ecoffee UF har koll på det när de anordnar presskonferens för VT. Ännu är inte alla detaljer klara men innan jul är det meningen att deras företagsidé, att vara återförsäljare för "hållbart kaffe", ska ha hittat en mer konkret form. Så ser planerna ut i dag i alla fall. Vägen dit har varit lite motig, men också lärorik.
Det säger Ecoffees VD Anja Siöstedt.
– Vi hade först kontakt med ett kaffeföretag vars VD var med på hela idén men det visade sig att de inte kunde handla med UF-företag på det här sättet, säger hon under presskonferensen.
Istället har de nu hittat en annan leverantör och det verkar flyta på.
Att starta ett UF–företag ingår i elevernas utbildning, de läser på ekonomiprogrammet.
– Det känns som att det är en bra förberedelse för framtiden, säger Kalle Sjögren. Han är säljare på Ecoffee.
– Oavsett vilken bransch man sedan väljer eller hamnar i är det bra att ha den här kompetensen, säger Anja Siöstedt.
Tongångarna går igen bland de andra eleverna på kursen. Många kan tänka sig att starta ett företag efter studierna. Och ekologiskt ligger i tiden. Ecolicious UF säljer presentpåsar med ekologiska godsaker i, Delight UF producerar och säljer ekologiska och sojabaserade doftljus.
Deltabar UF har också fått smaka på företagandets ibland snåriga byråkrati. De tillverkar och säljer så kallade proteinbars, det visade sig vara svårare än det först kan verka.
– Det svåra är att hitta ett kök som man får tillverka produkten i. Livsmedelsverket har många regler som man måste följa och hur svårt det var förstod vi nog inte riktigt, säger Agnes Fangu.
Att komma på idén är också en utmaning. Man måste känna av marknaden.
– När man kommer på sin idé får man tänka på vad kunderna vill ha, säger Senat Arslanovic. Han arbetar med Dajna UF, de säljer en app som ska samla restaurangers menyer och visa vad som erbjuds till lunch.
– Vi satte oss ner och bara försökte få fram idéer och tog det bästa som kom till oss, säger Robert Alne från Deltabar UF.
De gillar alla utmaningen i att göra något som faktiskt blir något till slut och att arbeta med ett verkligt företag.
– Det är svårt och utmanande att organisera allting och att få samarbetet att fungera, men det är också det som är roligt med det hela, säger Gustav Johansson Strand från Ecolicious.
Kerstin Hübel–Felldin är lärare i ekonomiska ämnen vid Västerviks gymnasium. Hon säger att intresset för att starta och driva ett UF–företag aldrig har varit större, och att 100 elever är registrerade på kurser där företagandet ingår.
– Intresset har ökat, det kan bero på att samhället i stort är inriktat mer mot företagande men också att gymnasiet sedan en tid tillbaka har ämnet entreprenörskap på schemat, säger hon.
Hon framhåller att utbildningen i företagande är en så kallad processutbildning, med skarpa deadlines och svåra utmaningar.
– Jag tror också att det är det verklighetsbaserade lärandet som lockar. Det blir spännande lärtillfällen när man får lösa riktiga problem, i skarpa situationer. Det verkar också som att eleverna gillar den utmaningen.
Hon menar också att eleverna i framtiden tjänar på att vara företagsamma, inte bara i sitt företagande.
– Att driva företag skapar nyfikna, engagerade och orädda elever, tror jag.
I december väntar nya utmaningar. Först ska UF–företagarna få sina affärsidéer granskade av det lokala näringslivet i ett moment som kallas Idénästet. Där får de presentera sig och sitt företag och få feedback av en jury, direkt på plats.
Efter det väntar det första säljtillfället, en minimässa på gymnasiet där UF-företagarna för första gången ska möta sina potentiella kunder. Sedan ska företaget drivas vidare för att till slut avvecklas.
– Då har de förhoppningsvis lärt sig hur man kan vända svåra utmaningar till möjligheter.