Från Grindstugan har hon en härlig utsikt ner mot landsvägen och Tyllinge herrgård med säteribyggnaderna, till vänster sjön Tynn.
Dagen före dopparedagen är nollgradig och vindstilla. Då och då bryter solen fram mellan molnen.
Men det är barmark och SMHI räknar inte med någon snö den närmaste veckan. Det blir ingen vit jul, inte ens i Tyllinge som ståtar med största julaftonssnödjupet i Västerviks kommun sedan 1974.
2012 uppmättes 51 centimeter på julafton.
– Jag kan inte säga att jag minns just det, men det brukar vara mycket snö här emellanåt. Betydligt mer än i Gamleby. Och de brukar ploga dåligt här, så snön brukar ligga kvar, berättar Helén Nilsson.
Förra året var det åtminstone fem centimeter snö på julafton vid Västerviks kommuns mätstationer. Och länets djupaste snö fanns förstås, i Tyllinge, med 24 centimeter.
Men de vita jularna har blivit betydligt färre i stora delar av landet under de senaste 50 åren. Det visar nyhetstjänsten Newsworthys genomgång av SMHI:s snödjupsdata från 1974 till 2023.
Tyllinges 51 centimeter räckte dock inte långt mot rekordet i Kalmar län på 98 centimeter som uppmättes i Kråkemåla, Oskarshamn på julafton 2010.
Om Tyllinge har snörekordet så brukar köldrekordet finnas i grannsamhället Horn som hade minus 30,6 grader 2019.
Under den här mörka årstiden saknar Helén Nilsson ljuset som snön ger och unnar barnen att få snö att leka i.
När man bor på landet medför snön även problem, inte minst om man ska pendla sex mil till jobbet på Saab i Linköping.
– Det har hänt några gånger att jag blivit kvar hemma och inte kunnat åka iväg. Jag minns 2010 när jag jobbade i Vimmerby och skulle hem genom skogen. Jag var gravid, det kom 30 centimeter på en dag. Rutorna snöade igen, jag körde på och tog mig fram i 30. Hade jag stannat hade jag snöat in.
Hon har bott här sedan 1989 och väljer Tyllinge alla dagar i veckan.
– Det är så fint här. Naturen är kuperad och jättevacker. Vi har sjöar och skog, idrottsförening, medborgarhuset, badplats, bär- och svampmarker. Nära till Risebo camping och Fagerdals gård. Men vi blir lite bortglömda här uppe. Jag brukar påminna kommunen ibland.
Hon uppskattar att det finns ett 30-tal permanentboende numera, dock inte så många barn.
– Flytta hit. Det finns billiga hus och härlig natur, uppmanar Helén Nilsson från platsen med snörekordet som får en grön jul i år