”Åk på 5-stjärnig studieresa i Turkiet – betala 890 kr för flyg och hotell för en vecka i stället för 7 990 kr”.
Ett sådant erbjudande har säkert många VT-läsare fått med posten från företaget TSS,Travel Service Scandinavia, ett företag som stöttas av turkiska turist- och näringslivsorganisationer. Många av har troligen känt stor tveksamhet att åka, men vi tog chansen i november i fjol, hustru Marie-Louise, goda vännerna Helena, Åke Zettermark och jag. Och vi ångrade oss inte – tvärtom.
Vi åkte 140 mil med buss i en vecka i Anatolien och bodde på sju hotell. Vi såg bland mycket annat St Nikolaus gravkyrka i Demre, underverket Artemistemplet och Mariakyrkan i Efesos, antikens juvel Afrodisias och Pamukkale – världskulturarvet vid Taurusbergen. Vi hade en alldeles strålande bra guide i Serkan,som på ett synnerligen kunnigt sätt berättade om de olika sevärdheterna och dessutom underhöll underhöll oss under hela resan.
Självklart är det så att resan kostar mer än 890 kr per person för flyg, hotell och rundresor. Kanske slutar summan på 4 000 kr per person. Men ändå är det billigt.
På nätet förekommer ilskna inlägg mot företaget TSS för brister i servicen. Vi tycker ändå att vi fick ut och lärde oss mycket om den turkiska historien och kulturen. Vi stannar under bussresan till på tre företag som tillverkar och säljer mattor, smycken och lädervaror. Mycket drivna försäljare försöker få oss att köpa de ofta högkvalitativa föremålen. Prutning ses som helt normalt och är en viktig del av köpet. Vi märkte inte att försäljarna blev sura för att vi inte köpte lika mycket som de hade förväntat sig.
Det turkiska företaget har i fem år under vintersäsongen sökt intressera turister från Norden, Tyskland och Frankrike att komma på besök. Företaget har endast åtta flygplan, som utnyttjas maximalt. Det är nämligen så att kommer inga turister vintertid måste hotell och restauranger säga upp personal. Om denna jättesatsning givit önskat resultat är svårt att veta. Vi hörde under resan att kanske orkar företaget bara med ett par år till. Ett problem är all-inclusive på hotellen, där gästerna då äter alla sin måltider. Närbelägna restauranger blir därmed utan gäster och inkomster.
Turkiet är ett mycket intressant land både kulturellt och politiskt. Geografiskt ligger den regionala stormakten med 78 miljoner invånare i både södra Europa och västra Asien med mångmiljonstaden Istanbul, som bro mellan Europa och Asien. De trakter i Anatolien, som vi besöker har under årtusenden varit grekiska, romerska och bysantinska. 6 500 år före Kristus finns belägg för bosättningar i Anatolien. Under flera hundra år var nuvarande Turkiet del av det osmanska riket. Först 1923 blev Turkiet en republik tack vare stora insatser av landets hjälte Mustafa Kemal, senare kallad Atatürk – turkarnas fader. Han är ännu i dag hyllad som nationens hjälte. Vi ser i en bergsklippa nära Antalya Atatürks ansikte inskuret. Turkiet är ett muslimskt land med religionen skild från staten. Militären har även i modern tid haft mycket att säga till om. Turkiets befolkning räknas bland de yngsta i Europa och ökar årligen med mer än en miljon.
Turkiet har på relativt kort tid tagit emot 1,5 miljoner registrerade syriska flyktingar och ordnat med inkvartering åt dem alla. Det ger kanske lite perspektiv åt den svenska debatten om flyktingmottagande. Turkiet har i mer än ett decennium fört medlemsförhandlingar med EU. Det har varit motigt och just nu ser chanserna för ett turkiskt EU-medlemskap inte särskilt ljusa ut. Nyvalde presidenten Erdogan, tidigare premiärminister och borgmästare i Istanbul, har som det uppfattas fört en starkt nationalistisk politik med begränsningar i yttrande- och pressfriheten. Turkiet har många fängslade journalister.
Över 30 miljoner utländska turister besöker årligen Turkiet. Turistinkomsterna står för 20 procent av exporten. Gissar att denna gigantiska turistsatsning riktad mot bland annat de nordiska länderna också har en politisk bakgrund. Arrangörerna vill visa upp att Turkiet är ett modernt pluralistiskt och västerländskt samhälle, som politiskt, kulturellt och industriellt är att räkna med. Kolonier med engelska och tyska ”sommarbosättare” finns.
Turkar brukar med rätta kallas ett stolt folk. Vi får många bevis på det under resans gång. Som kuriosa kan nämnas att tulpanen (på turkiska laleh) har en turkisk bakgrund. 1558 sändes de första tulpanlökarna från Topkapi i Istanbul till Nederländerna. Tulpanen är också symbol för turkiska turistbyrån. Turkiska köket jämförs i bland med det franska och italienska. Lammkött, fisk, utmärkta grönsaker och frukter som aubergine, tomater och granatäpple och framför allt yoghurt finns i rikliga mängder. Turkar dricker te morgon, middag och kväll i de mest skilda smaker. Baklava är den klassiska söta efterrätten.
Det blir ibland under veckan extremt tidiga morgnar. Och bagaget måste kånkas i trappor och med in i bussen. Som tur är för resegruppen har vi en alldeles utmärkt guide i Serkan, som efter studier i Lund talar både svenska, danska och norska. Han kan till och med skämta på de tre språken. Vi har dessutom en lugn och trygg chaufför i Mustafa. Vi åker på slingrande vägar i berg och dalar i det fascinerande landskapet. Brist på toalett ombord på bussen gör att vi varannan timme tar ”kisspauser” och givetvis hamnar vi då i småmarknader som säljer både nyttiga och onyttiga saker.
Vi far i områden med vackra namn som Lykien – ett område som ligger mellan Medelhavet och Egeiska havet. Vi påminns hela tiden om områdets antika värden. Vårt intryck är att turkiska myndigheter lyckats väl med att bevara och vårda de antika byggnaderna och föremålen.
Vi hör sägner om att bibeln skrevs i dessa trakter, att jungfru Maria är begraven i Efesos, en av resans absoluta höjdpunkter och att Efesos var aposteln Paulus missionsplats. I Efesos ägde det tredje ekumeniska konciliet rum 431 efter Kristus. Vi imponeras av Celsusbiblioteket i Efesos – ett arkitektoniskt underverk. Vi ser teater- och sportanläggningar, som ibland fortfarande används.
Antalya är regionens huvudstad med stor flygplats. Under sommaren vistas här nära fyra miljoner turister. Nu under vinterperioden är staden lite folktom. I Demre, det antika Myra, ser vi St Nikolaus gravkyrka. Han verkade på 300-talet som biskop och blev symbolen för jultomten, som gav gåvor till barn och fattiga. Hit vallfärdar tusentals ryska turister varje år.
I Karien gör vi en flodtur i den naturskyddade lagunen i Dalyan. Vid flodkanten ser vi underjordiska grottor. Här pågår också en kamp mellan naturvänner och turistföretagare. Naturvänner vill skydda sköldpaddorna, som finns här. Under båtturen kan vi både bada och äta alldeles nyfångad krabba. Vi äter lunch alldeles nära havet. I staden Afrodisias, kallad antikens juvel, finns marmorindustri och en berömd bildhuggarskola känd över hela världen.
Viktigt att tänka på för turister är att det är absolut förbjudet att föra ut antika föremål ur landet. Många turister har fått känna av hårda straff.
Viktigt också att betona att pruta anses helt normalt. Valutan är turkiska liran, men euro går också bra. På många ställen som restauranger och hotell räknar personalen med dricks. Det är en del av deras lön. Språkkunskaperna i engelska är det lite si och så med. Turkiska språket verkar till och med svårare att lära sig än finska. Ordet ”tack” heter på turkiska ”tesekkur ederim”.
Kan vi då rekommendera denna resa till er VT-läsare, som inte redan gjort den? Ja, det tycker vi att vi kan. Kanske hade vi turen att komma med i en osedvanligt trevlig resegrupp. Alla kom i tid även i arla morgonstund. Och vi hade kanske viktigast av allt turen att ha en duktig guide. Varje morgon hälsade han oss välkommen med orden ”kära vänner”. Det kändes äkta.