Lysingsbadet satsar på inomhusaktiviteter

Västerviks resort är en av de högst rankade campingplatserna i Sverige. Nya inomhusaktiviteter ska förlänga säsongen och locka turister till Västervik även under regniga perioder.

Säsongsboende. Från vänster, Patric, Linda, Ida och Elina Kylberg spenderar sina somrar i Västervik.

Säsongsboende. Från vänster, Patric, Linda, Ida och Elina Kylberg spenderar sina somrar i Västervik.

Foto: Ilkka Ranta

Turism2015-07-14 18:30

– Jag brukar kalla Lysingsbadet för staden i staden. Vi arbetar mycket med att promota Västerviks centrum men om du vill, kan du bo på resorten i en vecka utan att ha tråkigt, säger Annika Källmark, marknadsansvarig på Lysingsbadet.

Under tisdagen bodde det 4 500 gäster på resorten. Men årets sommarsäsong har gått både upp och ner.

– Det har gått bra i perioder och inte fullt så bra i andra. Stugbyn har varit fullbokad sedan mars men det är få spontana campingsgäster under sommaren.

Det är ungefär 30 procent av campingplatserna som bokas på plats. Annika Källmark tror att det låga antalet beror på dåligt väder.

– Vi vill inte ha alla platser förbokningsbara, utan vi vill att alla ska känna att det finns plats för just dem. Därför har vi dessa "kom och gå"-platser. Men när det regnar är det få som sitter hemma i soffan och spontant bestämmer sig för att åka ut och campa.

För att locka gäster att ge sig ut i regnet satsar Lysingsbadet mer på inomhusaktiviteter. Och många av säsongens nyheter är under tak.

– En nysatsning är ju äventyrsbadet, det lockar flest människor under regniga dagar. Igår fick vi till och med sätta upp en skylt om att det var fullt.

Många av barnaktiviteterna kan flyttas in i Lysses hus. Även kvällsshowerna och nyheten Laserdome, som finns på anläggningen under fyra veckor, anordnas inomhus.

– Vi jobbar med att förlänga vår säsong. Och ett stort steg är att arbeta mer med aktiviteter som inte är väderberoende, säger Annika Källmark.

En ny aktivitet, på Lysingsbadet, som många inte tror är vattentålig är att paddla kajak.

– Många tror att det måste vara varmt när man åker. Men om du vill göra något utomhus när det regnar är kajak perfekt. Om du har en regnjacka och ett kapell rinner regnet bara av, säger Johan Herbertsson, på företaget Nordic outdoorguiding.

Familjen Kylberg skaffade sig en husvagn för tre år sedan. De åkte under sommaren runt till olika ställen i Sverige, och en av platserna de besökte var Lysingsbadet.

– Vi bodde här en vecka och fastnade för platsen. Året efter bodde vi här under en hel säsong och sedan dess har vi haft vår husvagn här året runt, säger Patric Kylberg.

En av orsakerna till att de fastnade för resorten var att det fanns många aktiviteter. De spenderar mycket tid på äventyrsbadet och i Lysses hus.

– Det bästa är att det finns mycket att göra och att det går att bada, säger dottern Elina Kylberg.

Lysingsbadet har märkt att det är få som åker med deras turisttåg in till staden.

– Det är för höga priser för att åka med det. Vi är mer förjusta i båten som åker via Gränsö in till staden, säger Linda Kylberg.

På Luftkuddeland klättrar Hanna Drieszen från Tyskland upp för en uppblåsbar rutschkana. Hon och hennes familj kom till Lysingsbadet under måndagen. De besökte Sveriges västkust förra året och nu tänkte de ta sig an den östra sidan.

– En stor anledning till att vi reser hit är att svenskar är så trevliga, och att det inte är lika varmt som i södra delarna av Europa, säger Edwin Drieszen.

Han bryr sig inte om ifall det är dåligt väder.

– Det gör inget. Barnen bryr sig inte om det blir lite blött.

0490-66687

Satsning. Annika Källmark säger att Lysingsbadet arbetar för att förlänga sin säsong.
Satsning. Annika Källmark säger att Lysingsbadet arbetar för att förlänga sin säsong.

Lysingsbadet

Under en säsong brukar Lysingsbadet ha 230 000 gästnätter.

Lysingsbadet är 94 hektar stort, vilket motsvarar 180 fotbollsplaner.

På campingen finns det plats för 1 000 ekipage.

Under sommarsäsongen är det 150 människor som arbetar på resorten, förutom de som arrenderar en försäljningsplats på området.

Majoriteten av gästerna kommer från Sverige, men många kommer även från Tyskland, Holland och Danmark.

Lysingsbadets högsäsong är mellan veckorna 25 till och med 33.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om