Kyrkorna tappar medlemmar och besökare

Sedan Svenska kyrkan skildes från staten runt millennieskiftet har deras medlemsantal sjunkit med nästan en miljon. Trenden går igen även i andra kristna samfund men på kortare sikt finns det ljusglimtar.

Euqemenia. Nils-Erik Ahlne är ordförande i Marieborgskyrkan.

Euqemenia. Nils-Erik Ahlne är ordförande i Marieborgskyrkan.

Foto: IR-FOTO/Ilkka Ranta

Tro2015-08-04 09:00

I Västerviks kommun tappar Svenska kyrkan stadigt medlemmar men inte alls i sådan takt som i övriga landet. Hos frikyrkorna ser det ut på ett liknande sätt. För fyra år sedan slogs Svenska Baptistsamfundet, Metodistkyrkan i Sverige och Svenska Missionskyrkan ihop och bildade Equmeniakyrkan. 25 år tidigare hade motsvarande församlingar i Västervik kommit på samma idé. Marieborgskyrkan bildades.

– Teologin i de olika trosuppfattningarna ser liknande ut. Det var en förutsättning, säger Nils-Erik Ahlne, ordförande för Marieborgskyrkan.

Missions- och Metodistkyrkans lokaler såldes och Baptisternas kyrka hette redan Marieborgskyrkan. Vilket blev hela församlingens namn.

Enligt Nils-Erik Ahlne var det inte ekonomin som var incitamentet för sammanslagningen. De olika kyrkorna bar sig själva ekonomiskt men på sikt hade de olika förutsättningar.

– Det går mot större sammanslutningar överlag i samhället och när det gällde våra församlingar hade vissa en ålderstigen medlemsskara.

Innan den Svenska kyrkan skildes från staten var samarbete mellan den svenska statskyrkan och de fria kristna samfunden inte lika vanliga som de är i dag.

– Svenska kyrkan har öppnat sig mer för samarbete sedan de skildes från staten. I dag kan vi använda varandras kyrkobyggnader på ett helt annat sätt, säger Nils-Erik Ahlne.

Britt Alf, komminister i Svenska kyrkan i Västervik, kan förstå att frikyrkorna mycket väl kan ha uppfattat att det var svårare med samarbete innan.

– Det är möjligt att samarbetet känns mer äkta nu. Nyårsbönen som vi har varje år tillsammans startade just vid millennieskiftet, säger hon.

I Svenska kyrkan sjunker även antalet gudstjänstbesökare dramatiskt för varje år. 2014 hade de sex miljoner färre besökare än år 2000. Trots det stora tappet var det totala antalet kyrkobesök 15 431 261. Det är många som kommer till kyrkan när något speciellt ska firas.

– Jag skulle tro att det är fler besökare vid dop i dag än det var då. Min känsla är att det skett en ordentlig förändring i antal vid just dopgudstjänster.

I Marieborgskyrkan har man under de senaste 30 åren också tappat både medlemmar och antal gudstjänstbesökare. Men under de senaste åren har det skett en förändring.

– Förra året tog vi in 16 nya medlemmar och antalet gudstjänstbesökare har ökat betydligt mer, säger Nils-Erik Ahlne.

Han tror att det är viktigt att hitta en balans mellan det traditionella firandet av gudstjänst och det som ses som en modernare form.

– Vi har både lovsångs- och familjegudstjänster. De är i regel mer välbesökta än de traditionella, men allt behövs och alla måste kunna känna sig välkomna oavsett om de är medlemmar eller inte, säger han.

Under 1980-talet bodde chilenska asylsökande på Lysingsbadet i Västervik. De flesta var katoliker som behövde ett kyrkorum att utöva sin tro i. Nils-Erik Ahlne berättar att Marieborgskyrkan åkte och hämtade personer från boendet varje söndag för att de skulle kunna fira gudstjänst tillsammans med andra kristna.

– Vi hade besökare från asylgrupperna här under förra vintern och det är viktigt för oss att de känner sig välkomna här. Det viktigaste är inte att vi får nya medlemmar även om det är bra för vår verksamhet. Spridandet av det kristna budskapet är alltid i främsta rummet.

Statistik

Svenska kyrkan

Antal gudstjänstbesökare 1990: 24 220 159

Antal gudstjänstbesökare 2000: 21 411 494

Antal gudstjänstbesökare 2014: 15 431 261

Antal medlemmar i Svenska kyrkan 1990: 7 630 350 (89 procent av befolkningen.)

Antal medlemmar i Svenska kyrkan 2000: 7 360 825 (82,9)

Antal medlemmar i Svenska kyrkan 2014: 6 292 264 (64,6)

Antal medlemmar i Svenska kyrkan i Västerviks kommun 1995: 35 978 (Totala befolkningen: 39 579 personer.)

Antal medlemmar i Svenska kyrkan i Västerviks kommun 2004: 31 480 (36 566)

Antal medlemmar i Svenska kyrkan i Västerviks kommun 2009: 29 360 (36 290)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om