Under helgen vecka åtta inträffade en incident där en traktor inte hann av spåret vid Finntorp mellan Kolsebro och Falerum. Traktorn kolliderade med ett Kustpilentåg. Men än så länge finns inte någon planerad åtgärd för att öka säkerheten vid Finntorp.
– När det händer en olycka eller en incident tittar vi närmare på stället för att se om vi bör vidta några åtgärder för att förbättra säkerheten. Det behöver inte handla om bommar eller signaler, utan kan också ha att göra med hur exempelvis sikten är vid platsen, säger Hans Sävenhed som är analytiker vid Trafikverket.
Han vill inte förekomma den väntade utredningen som nu följer efter incidenten genom att spekulera om resultatet av den.
Den obevakade plankorsningen där olyckan skedde är en av över hundra stycken på sträckan som tåget trafikerar, Västervik – Linköping. Flera kommer att försvinna och samlas på en plats istället.
När man bedömer var insatserna ska läggas är det främst en faktor som avgör, hur många som passerar. Vid den aktuella korsningen är trafiken inte särskilt hög.
– Det handlar om var det går mest tåg, snabbast tåg och där flest fotgängare tar sig över.
Obevakade plankorsningar med dubbelspår hamnar högre upp på listan än de där spåret är enkelt, så är fallet på sträckan mellan Linköping och Västervik.
Däremot kan ett påbörjat prioriteringsarbete ändra på hur man arbetar med säkerhet i hela regionen. Hans Sävenhed är inblandad i arbetet. Han berättar att det sker ungefär 100 olyckor i Sverige per år där människor blir påkörda av tåg, ofta med dödlig utgång.
De vanligaste tillbuden är personpåkörningar, de utgör mellan 60 och 70 procent av fallen. De följs av olyckor vid plankorsningar, mellan fem och 15 fall årligen, då är ofta fordon inblandade och de olyckorna sker också främst där det finns dubbelspår.
– Det är en relativt liten del av olyckorna som sker vid sådana korsningar, de flesta olyckorna sker nära tätorterna och inte på landsbygden.
Resterande olyckor sker vid så kallat spårspring. Det är främst i närheten av tätorter när folk tar närmaste vägen över spåret istället för att ta tunnlar och övergångar.
– Fokus just nu ligger på stängsling av platser där det ofta springer folk på spåren. Vi satsar mycket på den typen av förebyggande arbete, berättar Hans Sävenhed.