En grön bokjul

När trädgårdssäsongen är över och det inte finns något mer att skörda får man ägna sig åt det näst roligaste – trädgårdsböcker. Gunnel Carlson tipsar om de bästa hårda klapparna för trädgårdsälskaren.

Foto:

Trädgårdsböcker2012-12-18 12:45

Sedan tio, femton år tillbaka har antalet trädgårdsböcker med utgångspunkt i den svenska trädgården exploderat. Det finns böcker om allt. Om rosor och dahlior, om barrväxter och perenner, om hur man beskär och ympar, om krukodling och träd, om ohyra och ogräs. Bland annat.

För den som vill ge bort – eller önska sig – en trädgårdsbok i julklapp är urvalet stort. Här kommer en önskelista för den med särskilda intressen och behov. Om inte boken finns kvar i bokhandeln så finns alla att beställa på nätet eller hos författaren själv.

Hårda klappar under granen

Till nybörjaren: Odlarens handbok, André Strömqvist (Norstedts). Det är så mycket som man behöver veta. Bra då att allt det finns samlat i en bok. Enkelt, klokt och grundligt för den som aldrig odlat förr.

Till miljövännen: Ekologisk trädgårdsglädje, Peter Svenson (Ica Förlag). Fler fågelholkar i trädgården gör växterna friskare. Så enkelt kan det vara. Trädgårdsmästaren Peter Svenson vet och förklarar hur man gör sin egen trädgård grönare och sundare.

Till rosälskaren: Rosor för nordiska trädgårdar, 3 band, Lars-Åke Gustavsson (Natur & Kultur). Det går faktiskt inte att klara sig utan de här tre böckerna om man gillar rosor. Och gillar man inte rosor innan så gör man det efter att ha fått rosbibeln i sin hand.

Till trädgårdsnörden: Peter Korns trädgård – odling på växternas villkor (Peter Korn, eget förlag). Visst är det underbart med människor som går in för en sak med hull och hår. Peter Korn erkänner direkt att han är en nörd. Och tack vare två kalla vintrar fick han som tur var tid att berätta om sitt sätt att odla. På växternas villkor helt enkelt.

Till nyttoodlaren: Handbok för köksträdgården, Lena Israelsson (W&W). Få saker är så tillfredsställande som att odla sina egna grönsaker. Men det är inte alltid så lätt. Noggrannhet och rätt förutsättningar kan vara A och O för en god skörd. Med den här boken stadigt placerad ute i köksträdgården kan det bara inte gå fel.

Till den vetgirige: Våra kulturväxters namn, Björn Aldén och Svengunnar Ryman (Forma). Det här är kanske ingen bok man faller i trance över vid en första titt. Latinska namn och förkortningar sida upp och sida ner. Men den är oumbärlig om man vill förstå ordningen i växtvärlden, och inte minst lära sig hur namnen stavas på latin samt det korrekta svenska namnet.

Till tulpanälskaren: Stora tulpanboken, Susanna Rosén (Norstedts). Vi är ett tulpanälskande folk. Det har Susanna Rosén tagit fasta på och berättar allt om tulipomani, odling och sorter.

Till trädkramaren: Trädets tid, Christel Kvant (Norstedts). Vi behöver träden och träden behöver oss. Efter att ha läst Trädets tid blir man trädkramare vare sig man vill eller inte, och ser också på vår gröna omgivning med nya ögon. Träd är livsviktiga!

Till sinologen: Bastedalens kinapark – den harmoniska dalen, Marianna Agetorp, Allan Larson, Markus Naef (Balkong Förlag). En bit utanför Askersund, i ett före detta stenbrott, ligger en kinesisk trädgård som bjuder på lugn, ro och stillhet. En vacker och klok bok om den kinesiska trädgården, både som original och på svenska.

Till globetrottern: Around the world in 80 gardens, Monty Don (Phoenix). Visst är den svenska trädgården vacker men det skadar inte att se sig om i världen. Om hettan vid Taj Mahal, mossan i de japanska trädgårdarna och odlingar i Havanna skriver den engelske trädgårdsjournalisten Monty Don så att man nästan nöjer sig med resan hemma i soffan.

Tips: Om du inte hittar böckerna i bokhandeln eller på nätet glöm inte bort biblioteket. Biblioteken har ofta ett bra utbud av trädgårdsböcker och när man inte orkar vänta på att en bok ska dyka upp på internet eller hos något antikvariat är biblioteken pålitliga.

Bäst i år?

Årets trädgårdsbok utses varje år av Stockholms Gartnersällskap, Sveriges äldsta trädgårdsförening. Priset instiftades 2003 för att lyfta fram trädgårdsböcker av god kvalitet. Gartnersällskapet väljer tio böcker ur årets utgivning och sedan får läsarna rösta. Årets nominerade presenterades på Bok- och biblioteksmässan i september och listan hittar du på www.gartnersallskapet.se.

Årets trädgårdsbok 2011 blev Åke Truedssons Odla dina egna grönsaker, utgiven på bokförlaget Natur & Kultur. På mässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö i april kan du rösta på vilken du tycker är 2012 års bästa trädgårdsbok, och vinnaren presenteras under den sista mässdagen. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!