Lars-Erik Andersson är nämligen en av få i Tjust som bygger nya gärdesgårdar, så det kan ha med saken att göra. Han bor på gården Karlsborg. Under Smaka på Tjust kunde man passa på att ströva på markerna och få lite traditionellt hantverk till livs. Lars-Erik Andersson visade upp hur arbetet med gärdesgårdar går till, och sin egen uppfinning, en "kranklyv" som hjälper honom att klyva de granstörar som blir gärdesgårdens långa liggande delar.
– Utan den hade jag inte orkat, traditionellt klyver man längst hela längden med yxa, men då blir man väldigt trött efter ett tag, konstaterar han.
Stolparna är av ene, omslagen av grankvistar. De hettas upp för att bli böjliga.
Böjlighet krävs även för Gunela Anderssons passion, korgar. Hon visar på blötlagd pil som passar bra till korgarbete. Hon lärde sig mer om det på en kurs 2008, sedan dess har det varit svårt att sluta fläta korgar, berättar hon.
– Det som är så spännande är att alla kulturer har korgar i en eller en annan form, och att man har tagit det som står till buds för att göra dem.
I Sverige har det ofta handlat om hassel, pil eller granrot, bland annat. Hennes arbetet under dagen samlade många nyfikna besökare.
Vid Totebo gård har Månz Johansson slagit upp loppisbord. 170 kronors förtjänst har det blivit än så länge, han siktar högre.
– En miljon siktar jag på, det är målet, säger han med glimten i ögat.
Kicki Ottosson driver med sin man Totebo gård. Hon är nöjd med helgen.
– Igår var det väldigt mycket folk, det var knappt så vi hann med, berättar hon.