Tomt skolhus en utmaning

Vad gör man med ett stort tomt skolhus? Den frågan diskuterades i Totebo på onsdagskvällen.

Skolhus igen? Kommunalrådet Tomas Kronståhl lovade ingen nyöppning av Totebo skola, däremot var han inne på att lokalerna skulle kunna användas för utbildning av asylsökande.

Skolhus igen? Kommunalrådet Tomas Kronståhl lovade ingen nyöppning av Totebo skola, däremot var han inne på att lokalerna skulle kunna användas för utbildning av asylsökande.

Foto: Ulrik Alvarsson

Totebo2016-02-17 22:30

– Det är en gedigen byggnad. Även om den har några år på nacken, sade Tjust Fastigheters vd Sven-Åke Lindberg.

Sedan förskolan försvann till andra lokaler så står skolan helt tom i Totebo. Det lilla samhället befinner sig i den ovanliga sitsen att man har en nedlagd skolbyggnad bredvid en nybyggd sporthall.

Det var något som representanter för Totebo IF tog fasta på. Deras förslag var att använda skolbyggnaden för att kunna få bättre utväxling av sporthallen. Skolan skulle kunna användas som logi för idrottsläger.

Kanske kan skolan bli vandrarhem? Samhällsföreningens ordförande Hans Källgren hade pratat med Astrid Lindgrens värld.

– De säger att de klarar av att fylla väldigt många rum på fem mils radie under sommartid.

Frågan är bara vem som ska driva vandrarhemmet? En förening eller privat entreprenör?

Kommunens landsbygdsutvecklare Lotti Jilsmo hade blickat norrut mot Örnsköldsvik. Där har man anlagt närarbetsplatser – kontorshotell för enmansföretagare och distansarbetare.

– Det är väldigt stora lokaler. Kanske går det lättare mentalt om man delar upp lokalerna, sade Lotti Jilsmo.

Frågan är om det finns intresserade företagare. Utöver den stora industrin Totebo AB så består det lokala näringslivet till stor del av jord- och skogsbruk.

– Det är inte så många som sitter bakom ett skrivbord, konstaterade Tomas Kronståhl, kommunalråd och boende i området.

Totebo har i dag ett stort flyktingmottagande. Flera av ortens flerfamiljshus används till asylboende. En av de närvarande var bestämd:

– Låt inte skolan bli ytterligare ett flyktingboende.

Problemet som flera beskrev var att Totebo har blivit en genomgångsort för de asylsökande. När man får permanent uppehållstillstånd söker man sig vidare till större orter.

En möjlighet som nämndes var att skolan skulle få fortsätta som utbildningslokaler, men med inriktning mot de asylsökande.

– Skulle vi få tio asylsökande att stanna i Totebo så vore det stort, sade Tomas Kronståhl, som konstaterade att i dag är det inte lätt att få tag på bostad på orten för den som vill stanna.

Flera var inne på behovet av en lokal mobilisering. Både Lotti Jilsmo och samhällsföreningens Hans Källgren nämnde Grytgöls IF i Östergötland. Klubben är inte känd för sina idrottsframgångar, men däremot för sin förmåga att få byborna att engagera sig.

– De jobbar efter att "alla behöver inte göra mycket, men alla kan göra något", sade Hans Källgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om