I byn Blixtorp, på landsbygden utanför Totebo, finns byggnaden som använts som HVB-hem längre tillbaka i tiden. Numera ägs den gemensamt av fyra personer, däribland kommunalrådet Tomas Kronståhl.
– Den ligger på en jordbruksfastighet. Jag är väl egentligen mest intresserad av skogen.
Enligt honom är det framförallt hans styvsvärfar som är engagerad i verksamheten. Planen har varit att hyra ut huset till tyskar.
I höstas blev situationen desperat för Västerviks kommun. Antalet ensamkommande flyktingbarn ökade kraftigt. Kommunen dammsög marknaden på tänkbara boenden. Ett krav var att det fanns tillstånd att använda byggnaderna som HVB-hem.
Tipsade du socialförvaltningen om att ni hade en lämplig byggnad?
– Nej, jag var egentligen tveksam. Eftersom huset längre tillbaka använts av Västrumsgården fanns det nog de på socialförvaltningen som kände till det, säger Tomas Kronståhl.
När VT ställer samma fråga till socialchefen så gör han en koll med den tjänsteman som hade i uppdrag att söka efter lämpliga fastigheter:
– Tjänstemannen visste att Blixtorp varit ett HVB-hem så han kontaktade ägaren och åkte ut och tittade på fastigheten, svarar Olsson, och säger att det var svärfadern som kommunen hade kontakt med:
– Tomas Kronståhl har inte på något sätt förmedlat kontakt eller tipsat om fastigheten, svarar Olsson.
Det skulle ha blivit ett i sammanhanget litet boende med 5-6 platser. Kort efter att man gjort en överenskommelse sjönk tillströmningen av ensamkommande barn kraftigt. En ny överenskommelse slöts i januari. Kommunen hyr boendet, trots att det står tomt, till en nedsatt månadshyra, 10 000 kronor. Man ville ha det som en reserv om antalet flyktingbarn skulle öka igen. Om boendet skulle tas i drift höjs hyran till 50 000 kronor i månaden.
– Det har varit en trygghet att ha boendet, men vi har bestämt oss för att säga upp avtalet, säger socialchefen Jörgen Olsson.
Avtalet kan tidigast sägas upp i maj, sedan gäller tre månaders uppsägningstid.
Tomas Kronståhl säger att han å ena sidan varit tveksam till att hyra ut till kommunen:
– Det har varit min styvsvärfar som skött kontakterna, säger han.
Å andra sidan säger han att han aldrig försökt dölja affären.
– Jag tog upp att vår familj hyr ut en fastighet i mitt jultal.
Kronståhl säger också att i hyresförhandlingarna så har hans styvsvärfar inte försökt att slå mynt av situationen.
– Han har inte velat ta ut högre hyra än vad vi tagit ut av våra tyska gäster.
Fastigheten ligger på andra sidan kommungränsen, i Vimmerby kommun. Kunde det ha uppstått oklarheter om vilken kommun som skulle ha fått bidraget om fastigheten tagits i drift?
– Nej, så länge det är vi som driver verksamheten, så är det vi som får bidraget från Migrationsverket, säger socialchef Jörgen Olsson.