Kravet från föräldrarna i Totebo: En fungerande verksamhet

Många slöt upp när oppositionen bjöd in till öppet möte om förskolans framtid i Totebo. Klara Björkum (S) beskriver det som ett lyckat möte – men tycker det är beklämmande att politikerna fick veta om föräldrarnas missnöje med förskolan först via tidningen.

Klara Björkum (S) är andra vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Klara Björkum (S) är andra vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Foto: Caroline Petersson

Totebo2024-10-10 20:00

När höstterminen startade fanns bara tre barn inskrivna på den lilla förskolan i Totebo, Pandan. Strax därpå valde föräldrar att flytta två av dem till andra förskolor, och så fanns bara ett kvar. Samtidigt finns ytterligare ett antal barn i förskoleåldern i området – och när VT undersöker varför de inte går på ortens förskola framkommer ett långvarigt missnöje från föräldrarna med verksamheten

Nu bedrivs ingen verksamhet på förskolan eftersom inte heller det sista barnet längre är inskrivet på förskolan. Något beslut om stängning har dock inte fattats. 

På onsdagskvällen bjöd oppositionen in närboende och berörda till ett öppet möte i HT-hallen, i syfte att skapa sig en bild av vad som har hänt och hur man ska gå framåt. 

Klara Björkum (S), andra vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, berättar att det var ett lyckat möte. 

– Det kom många, uppskattningsvis ett 20-tal som var engagerade och brinner för orten. Jätteroligt. Det var viktigt för oss att inte hamna i att utvärdera själva verksamheten, det är förvaltningens jobb, utan mer titta på förutsättningarna inför framtiden. 

Man pratade mycket om framtiden, och hur viktigt det är att ha en förskola för en ort som Totebo. Samtidigt finns ett dilemma för de föräldrar som valt att flytta sina barn till andra förskolor, som de tycker fungerar. Ska de flytta på barnen igen, om förskolan i Totebo öppnas? 

– Det är en svår fråga som varje vårdnadshavare behöver tänka kring. De kommer att ha en fortsatt diskussion om det. 

Vilka krav har de för att de ska vilja flytta barnen dit igen? 

– Att det är en fungerande verksamhet. Det är något som förvaltningen måste erbjuda. 

undefined
Nu går inget barn längre på Pandan.

En "fungerande verksamhet" är just vad flera av de föräldrar VT pratat med har saknat och efterfrågat. När vi ber Klara Björkum kommentera det reflekterar hon över hur viktig själva "styrkedjan" är. Att föräldrar känner att de problem man påtalar faktiskt förs uppåt i organisationen. 

– Det är beklämmande som politiker att nås av de här sakerna genom tidningen. Vi kommer att diskutera med förvaltningen hur man gör med klagomålshantering, så att vi kan känna oss trygga med att vi politiker i nämnden får information om en verksamhet inte fungerar och att man från förvaltningens sida beskriver hur de gör något åt det. 

Vad händer med Pandan nu? 

– Det kommer komma upp till nämnden. Just nu är det inget barn på förskolan.

Klara Björkum vill inte beskriva förskolan som pausad eller stängd, så som Harald Hjalmarsson (M) sa till oss för några veckor sedan utan konstaterar att verksamheten finns, men att den inte går att bedriva utan barn. 

Det som politikerna ska diskutera är bland annat vad som krävs för att förskolan ska starta upp igen. Vad händer om ett eller två barn vill börja på Pandan imorgon? Hur många barn krävs för att hålla en förskola öppen?  

– I Blankaholm hade man ett tag bara ett barn, men nu är de uppe i nio inskrivna barn. Det är viktigt att det finns en verksamhet nära där man bor, både för barnens skull att ha en verksamhet nära hemmet, och för att det ger möjlighet för föräldrar och vårdnadshavare att bo och verka i hela vår kommun. 

– Men det är inte helt lätt. Vad är det minsta antalet vi kan ha? Vi behöver ta in olika perspektiv. Och det verkar ju som att i Totebo finns barnunderlaget, det är inte det som är problemet. 

undefined
Det finns enligt kommunen sex barn i förskoleåldern i Totebos upptagningsområde, men samtliga går nu på andra förskolor. Här är lillebror till ett av barnen, som ännu är hemma med sin mamma.

Fanny Spets är en av de föräldrar som flyttat sina barn från förskolan. Hon tycker att det var ett bra möte – men efterlyser ett liknande initiativ från rektorn och cheferna på barn- och utbildningsförvaltningen. 

– Det blir som något jävla vägval, som att det ligger på oss nu. Samtidigt som vi tycker att vi har gjort det vi kunnat, vi har klagat till rektorn och skrivit till förskolechefen. Vi skulle vilja att de sträcker ut en hand och frågar vad de ska göra för att vi ska vilja ha våra barn på förskolan, och varför det har blivit som det har blivit. Det är ingen som har frågat oss varför alla har slutat, förrän ni på tidningen gjorde det. 

Själv känner hon att det krävs ett starkt löfte om förändring för att hon ska vilja flytta sina barn igen. 

– Det står så mycket på spel för mina barn. Jag vill ha en levande landsbygd, men jag känner att rektorn har haft alla chanser i världen att göra något åt problemen. 

Nu har föräldrarna i Totebo startat en ny Facebook-grupp för att diskutera om och hur de kan påverka om det ska finnas kvar någon barnomsorg på orten i framtiden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!