Hans döende fru nekades ambulans

Allt var förberett för att Anders Peterssons fru Gerd skulle få ett värdigt avslut på sitt liv. I efterhand förmörkas Anders minne från de sista dagarna, av att ambulansvården sade nej till att transportera hans svårt sjuka fru till vårdhemmet.

Saknar livskamrat. I 64 år var Anders och Gerd Petersson gifta. Anders anser att Gerds sista dagar i livet kunde ha blivit betydligt bättre om ambulansvården varit mer flexibel och tjänstvillig.

Saknar livskamrat. I 64 år var Anders och Gerd Petersson gifta. Anders anser att Gerds sista dagar i livet kunde ha blivit betydligt bättre om ambulansvården varit mer flexibel och tjänstvillig.

Foto: Ulrik Alvarsson

Totebo2017-03-09 17:30

Vi sitter i köket i huset strax utanför Totebo och pratar. En bil stannar till – det är ett blomsterbud från Hjorted.

– Hej, här kommer jag igen, säger budet när hon lämnar över buketten.

Det är många som vill stödja Anders Petersson i sorgen. Han och Gerd var gifta i 64 år.

– Och vi kände varandra i 68 år, säger han.

I december började Gerd känna sig trött. Det blev flera besök till hälsocentralen i Ankarsrum som remitterade vidare till Västerviks sjukhus. Därefter blev det besök på länssjukhuset i Kalmar. Där kom beskedet: Gerd hade drabbats av tumör i levern som spridit sig vidare. Det fanns inget att göra.

– Min fru var bestämd. Hon ville tillbringa den sista tiden hemma, berättar Anders.

Han berömmer vården och omsorgen. Man ordnade så att personal besökte hans fru och gav henne smärtstillande var femte, var sjätte timme.

Huset är gammalt och trångt, och inte avpassat om det skulle krävas mer omsorg. I så fall, fick paret veta, väntade en säng på Sundsgården i Hjorted.

Situationen ställdes på sin spets när Gerd ramlade. Tillsammans med en sjuksköterska togs beslutet att det var dags för Gerd att flyttas till Sundsgården. Anders ringde upp ambulansvården för att ordna med transport.

– Tyvärr kan vi inte hjälpa till med transporten. Det får ni ordna själv, löd svaret.

Anders häpnade. Han har fyllt 85 år, och Gerds tillstånd var sådant att hon inte kunde åka i en vanlig personbil.

– Jag ilsknade till och frågade om jag skulle hyra släpkärra.

Det hjälpte inte heller att den sjuksköterska som hjälpte till med hemsjukvården pratade med ambulansvården. Den stod fast vid sitt beslut.

Till slut "löste" sig situationen genom att en läkare på Västerviks sjukhus kopplades in. Gerd fick komma in till Västerviks sjukhus för en kontroll.

– Han konstaterade hennes akuta sjukdomstillstånd, och sedan kördes hon till Sundsgården. Det blev en lång och onödig omväg för att ta henne till ett boende som låg nio kilometer från vårt hem, säger Anders.

Tre dagar senare avled Gerd.

När Anders berättar det här låter rösten spänd. Han förklarar varför han vill att det ska komma ut.

– Det här var de sista dagarna i min frus liv. Jag vill inte att någon annan ska råka ut för något liknande. Jag tror inte att telefonisten gjorde fel. Det är instruktionerna det är fel på!

Han menar att i det här fallet så skapade byråkratin inte bara onödigt lidande för hans hustru:

– Vad kostade de extra resorna landstinget?

Matti Pajaujis, verksamhetschef för ambulansvården i Kalmar län, vill än så länge inte kommentera fallet. Anders Petersson har anmält ärendet till patientnämnden och nu ska fallet utredas.

– Jag håller just nu på att ta reda vad det är som har gått fel. Det enda jag kan säga är att jag beklagar det som hänt, säger Matti Pajaujis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!