Byggnadsställningar har redan rests kring kyrktornet på Törnsfalls kyrka, vars namn enligt en legend kommer från en man vid namn Thyrne. Den vackra naturstenkyrkan i Törnsfall är den allra äldsta i Kalmar län som fortfarande används.
Den ursprungliga kyrkan uppfördes redan på 1100-talet. Av denna återstår det nuvarande kyrktornet.
År 1766 byggdes en sakristia av sten, som ersatte en tidigare av trä. 1783 - sex år innan franska revolutionen startade - fick tornet sin nuvarande takform med spira.
– Vi hoppas att taket av tjärade träspån inte ska vara alltför dåligt. Framför allt hoppas vi att de tre raderna med tjärspån från 1783 ska kunna få vara kvar, säger Annika Deltin, fastighetsansvarig i Södra Tjust Pastorat.
Lanterninen längst upp på kyrkans tak ska målas om. Ovanpå det finns ett klot och ett kors som kommer att förgyllas.
– Dessutom tillkommer en hel del utvändiga målningsarbeten. Kyrkportarna ska få nya ytskikt, samt liksom långhusets alla fönster som är i dåligt skick. Vi har här haft ett fint samarbete med länsstyrelsen, länsmuseet och Linköpings stift.
Unikt är att pastoratet/stiftet kommer att använda en ovanlig Tornedalstjära, vilken blandas till enligt ett recept från 1790. Törnsfalls kyrka blir första fullskaleprojektet med denna tjära, som ska ge ett synnerligen bra fuktskyddande ytskikt.
Hela renoveringen är budgeterad till drygt två miljoner kronor, där en stor del av pengarna kommer från Linköpings stift.