Junilistan: ”Vi vill återföra makt till riksdagen”

Jörgen Appelgren är Junilistans toppnamn på valsedeln inför EU-valet. Här kan du läsa mer om vad han vill göra i parlamentet.

Toppnamn. Jörgen Appelgren står överst på Junilistans valsedel.

Toppnamn. Jörgen Appelgren står överst på Junilistans valsedel.

Foto: Gunnar Westergren

Toppkandidat2014-05-24 11:08

Vilken är den viktigaste frågan för dig?

– På det övergripande planet handlar det om demokrati. Nationalstaten är grundpelaren i demokratin, där kan folket göra sin röst hörd. När vi gick med i EU var fördelningen att EU svarade för cirka en tredjedel av besluten och riksdagen för två tredjedelar. Efter 20 år är fördelningen den omvända. Vi vill återföra makt från Bryssel till riksdagen.

Vad bör EU få mer eller mindre makt över?

– Junilistan vill att EU bara ska ägna sig åt gränsöverskridande frågor och att nationella frågor ska beslutas i riksdagen. Jaktfrågor är ett exempel på ett område som bör hanteras nationellt. Jordbruk och regionalstöd är andra frågor som bäst sköts av respektive land.

Ska Sverige ansluta sig till EMU?

– Absolut inte. Svenska folkets beslut att säga nej till euron har tjänat oss väl. Sedan starten av valutaunionen har svensk ekonomi växt med 17 procent mer än länderna inom eurozonen. Ett av våra vallöften är att Sverige ska begära ett formellt undantag från att införa euron.

Hur vill du att EU:s flyktingpolitik ska se ut?

– Asylrätten är helig och regleras i en FN-konvention. Kommer det flyktingar, ska de tas emot, punkt slut. EU kan användas för att fördela flyktingarna eller i varje fall kostnaderna för dem mellan medlemsländerna.

Vad kan EU göra när det gäller de rumänska romer som kommer till Sverige för att tigga?

– Rumänien har skrivit under Köpenhamnskriterierna och FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Men de lever inte upp till sina åtaganden, inte minst vad gäller skydd av minoriteter. Vi menar att EU borde stänga av EU-bidragen till Rumänien till dess att de lever upp till sina åtaganden.

Få röstar i EU-valet. Varför är det så, och vad tycker du att man bör göra åt det?

– Det hänger ihop med att Bryssel är långt borta och att systemet är svårgenomträngligt. Få vet om hur mycket som beslutas i Bryssel, vad som beslutas och hur det påverkar dem.

Vilken partigrupp vill ditt parti tillhöra?

– Det kan man inte svara på förrän valresultatet finns. Men vi vill inte tillhöra de stora federalistiska partigrupperna som vill flytta mer makt till Bryssel. Inte heller den främlingsfientliga gruppen. Vi hoppas på en grupp likasinnade som vill återföra makt från Bryssel till medlemstaterna.

Bönder i Tjust är hårt styrda av EU – och beroende av stöd för att överleva. Är det rätt?

– Nej, EU:s jordbrukspolitik gynnar främst stora jordbrukare men även jordägare som fotbollsklubbar och golfklubbar. Vi anser att jordbrukspolitiken bör skötas av Sveriges riksdag. Det skulle sannolikt medföra färre regler och större möjligheter för bönder att påverka utformningen av jordbruksstödet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!