Satsningen är i full gång och Esplanaden lånar ut distriktssköterskan Margareta Sandström till gymnasiet en gång i veckan för att prata om tobaksanvändning. Dels pratar hon i klasserna men hon finns också på plats utanför gymnasiets bibliotekt på onsdagseftermiddagar. Margareta säger att det är få ungdomar som självmant söker hjälp på hälsocentralen för att sluta använda tobak.
– Vi har fångat upp eleverna klassvis med information som appellerar till ungdomarna.
Gymnasiets skolsköterska Pia Askbrant Sjölander är också med i projektet och hon säger att det var ett fantastiskt erbjudande när satsningen skulle starta. De började med att informera i klasser där många röker och hon säger att det gått jättebra hittills.
– Det är över förväntan. Annars kan det vara svårt att jobba mot ungdomar, de ser inte riskerna som vuxna gör.
På restaurangskolan har man kollat hur många av eleverna som rökte innan satsningen och hur många som fortfarande gör det. Och siffrorna är positiva, 55 procent före och 31 procent efter Margaretas inhopp. Distriktsläkaren och chefen för Esplanadens hälsocentral, Charlotte Joborn, säger att de flesta som söker hjälp med att sluta röka redan är patienter inom vården.
– Att nå ungdomarna är mycket vunnet, ju tidigare desto bättre.
Projektet väntas hålla på året ut men det är en del frågetecken kring framtiden. Margareta Sandström säger att många vill vara med i arbetet mot tobaksanvändandet men att det blir annat ljud i skällan när det ska pratas pengar. Alla som har kontaktats har hänvisat vidare till andra.
– Man borde jobba mer mot ungdomar, att fånga upp dem när de redan är inne i sjukvården är att dra i fel ände, säger Charlotte Joborn.