Personalen på Kustbevakningen har sett en tydlig trend i sommar – ett ökad tjuvfiske i våra vatten. Det är inte bara i Västervikstrakten som tjuvfisket breder ut sig. Samma signaler kommer från andra delar av landet också.
Kustbevakningens personal i Västervik har i snitt hittat otillåtna fiskeredskap ett par gånger i veckan. Men de är inte lätta att finna. Redskapen är av förklarliga skäl omärkta.
– Vi får in tips från allmänheten, sportfiskare och kajakpaddlare, säger Jakob Lindström som är kustuppsyningsman i Västervik.
I söndags eftermiddag gjorde Lindströms patrull årets största beslag hittillls. Den här gången hade Kustbevakningen själva gjort iaktagelser från Lucernabron när de åkte över med sina bilar. En vit liten platsbåt hade väckt deras misstankar vid ett par tillfällen under senare tid.
– Vi var på för långt håll för att se vad de höll på med i båten, säger Jakob Lindström.
Men när de på söndagseftermiddagen letade i området fann de 17 ryssjor; elva dubbelryssjor och sex enkelryssjor i Skeppsbrofjärdens vatten. I ryssjorna fanns 15 ålar som därmed kunde återfå friheten.
Kustbevakningens personal är övertygad om att tjuvfiskarna inte är några vanliga husbehovsfiskare. Verksamheten måste vara affärsmässig. Så många ryssjor har man inte till husbehov. Tillgången på ål är god och priserna höga. Det säger även yrkesfiskare som följer lagens alla krav. Om man dessutom förädlar fisken och sedan säljer den svart kan det vara en god affär... Flatrökt ål kostar till exempel 300–400 kronor i kilot i fiskdiskarna där man fortfarande säljer den. Från Världsnaturfondens (WWF) sida vill man helst förbjuda allt ålfiske – även för yrkesfiskare med dispens.
Sedan 1 maj 2007 råder generellt förbud att fiska ål. Endast den som har särskilt tillstånd från Havs- och vattenmyndigheten får fiska ål. I Västervik finns det 31 personer med tillstånd att fiska.
– Men det finns väl en ålryssja i varenda fiskebod i skärgården, säger Jakob Lindström.
Han tror inte det blir särskilt svårt för tjuvfiskarna på Skeppsbrofjärden att skaffa fram nya redskap om de vill fortsätta med sitt fiske.
Tillstånd att fiska ål kan endast fås om man tidigare haft tillstånd att fiska ål. I sötvatten finns det dock vissa vattenområden som är undantagna från ålfiskeförbudet och där fritidsfiske är tillåtet. Om du skulle råka fånga en ål måste du försiktigt släppa tillbaka den.
Straffet för tjuvfiske är böter och beslagtagna redskap.