Den som säger detta om Odensvi och Tjust är Sveriges avgående ambassadör i USA Jonas Hafström. Efter sex framgångsrika år i Washington och tidigare tre år i Bangkok återvänder hustru Eva och Jonas till Sverige. Det känns alldeles utmärkt att komma hem även om det har varit oerhört roligt och utmanande få tjäna Sverige och svenska intressen utomlands, säger Jonas Hafström till VT. Jonas Hafström kommer fram till pensioneringen att hjälpa handelsminister Ewa Björling med främjande av exporten.
Din avslutning i Washington DC blev storslagen med det första bilaterala presidentbesöket av Barack Obama. Hur var taktiken bakom? Var det inte så att besöket i Sverige hade blivit av även om Obama som planerat hade träffat Putin ?
– Efter omvalet av Obama hösten 2012 var vi tidigt inriktade på att få till ett Sverigebesök. Vi fick sedan besked att Sverige fanns med på besökslistan. Sverige är en av Amerikas äldsta vänner alltsedan de första invandrarna från dåtidens Sverige och nutidens Finland gick i land i Wilmington Delaware för 375 år sedan.
Det sägs att relationerna Sverige-USA aldrig varit bättre än nu. Stämmer det ?
– Redan goda relationer har blivit ännu bättre. I regeringsförklaringen 2006 sade statsminister Reinfeldt att ”Sverige bör verka för att den transatlantiska länken stärks”. Vi har som land varit aktiva, pådrivande och visat starkt engagemang. Samtliga amerikanska utrikesministrar har senaste åren funnit skäl besöka Stockholm. Sverige ses i Washington DC som en intressant och relevant aktör framför allt inom EU men också i andra sammanhang.
Finns känslan i USA att landet håller på att tappa sin världsdominerande roll?
– När den ekonomiska krisen var som värst åren 2008–2010 var det många i USA som ställde sig den frågan. Men nu är USA tillbaka och skapar åter tillväxt och nya jobb. Den fråga man måste ställa sig är hur är det möjligt att ett land som varit nere för räkning nu åter står på benen? Ett svar på frågan handlar om innovationer. Under årtionden har USA varit först med många nya teknologier och tillämpar dem fortare än andra länder. Under vår tid i USA har min hustru Eva och jag skakat hand med 37 amerikanska nobelpristagare, vilket är en påminnelse om den forskningsdrivna amerikanska ekonomin och universitetsvälden fortfarande inte utmanas av något annat land. Kanske ligger också förklaringen till USA:s framgångar i den amerikanska kulturen och mentaliteten, som man i vardagslag kallar ”can-do” ekonomin. De flesta som bott i USA slås av det aldrig sinande engagemanget, den outtröttliga optimismen och tävlingsmentaliteten,som genomsyrar landet på alla plan.
Hur många svenska emigranter finns i USA? Och hur många svenska studenter studerar i USA?
– Det finns ca 4–4,4 miljoner amerikaner med svenskt påbrå. Denna grupp är en viktig del av vår offentliga diplomati med att skapa förståelse och förklara vad vårt land i norra Europa står för. Cirka 500 svenskar studerar i USA. Hustru Eva och jag besökte gärna svensk–amerikansk möten runt om i landet. I Minneapolis har man nyligen byggt till det Svensk-amerikanska institutet. I Seattle planerar man bygga ett gemensamt nordiskt museum. Och i Wilmington Delaware finns redan en kopia av fartyget Kalmar Nyckel, som seglade över de första svenskarna.
– Vår nya ambassad, Sweden House, längs Potomacfloden har snabbt blivit en tillgång i lanseringen av Sverige. Det har inte minst resulterat i att Washington Post utsåg ambassaden till ”bästa mötesplats” 2008 och till ”bästa ambassad” två år senare. I fjol hade vi gigantisk nordisk satsning kallad Nordic Cool – den största nordiska scensatsningen någonsin utanför Norden.
Vad är ditt bästa minne av USA-tiden och upplevde du någon besvikelse?
– Givetvis presidentbesöket nyligen. Det svenska ordförandeskapet i EU andra halvåret 2009, då ambassaden representerade alla 27 medlemsländer i USA. Besvikelse? Ja, det var naturligtvis synd att Washingtons eget hockeylag ”The Caps” aldrig vann NHL under vår tid där trots suveräna insatser av Niklas Bäckström och Curt Johansson.
Och sista frågan – vad är förklaringen till att de flesta svenskar verkar föredra demokrater framför republikaner?
– Det är alltid svårt att översätta ett lands politik och partisystem till ett annat. Vad vi har gemensamt oavsett politisk uppfattning är våra länders värdegemenskap, när det handlar om frihet, fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Det är det som förenar oss.
– I viktiga frågor tänker USA och Sverige parallellt. Och överläggningarna mellan statsministern och presidenten genomsyrades av att det är två politiska ledare, som är starkt engagerade i de globala klimatfrågorna och kring frågor om tillväxt och jobb. Ett annat område, där vi har samma syn är förhandlingarna om ett transatlantiskt frihandelsavtal,som kommer att skapa många nya jobb, om förhandlingarna går i lås.