Det är Kalmartidningen Östra Småland som uppger att Trafikverket återigen för fram järnvägsnedläggning, och satsning på väg, som det bästa alternativet för framtidens kommunikationer mellan Västervik-Linköping och Västervik-Kalmar.
I våras presenterade Trafikverket tre förslag: Ett där man satsade på vägtrafik och lade ner järnvägen, ett där man behöll järnvägen på dagens nivå med bara mindre uppdateringar och ett tredje med en ny järnvägssträckning där resan mellan Västervik till Linköping skulle gå på under timmen.
Inte något av järnvägsalternativen skulle bli samhällsekonomiskt lönsamt enligt Trafikverket.
Regionförbundet i Kalmar län kontrade med ett fjärde alternativ: Man behåller nuvarande järnvägssträckning men elektrifierar den. Restiden skulle bli en timme och 24 minuter. En samhällsekonomiskt lönsam investering, enligt Regionförbundet.
Enligt Östra Småland skulle Trafikverket stå fast vid nedläggningsalternativet.
Anna Wildt-Persson, chef för utredningsenheten på Trafikverkets region Syd, säger att det inte finns något beslut.
– Just nu kvalitetsgranskas alla fyra alternativen. Innan dess tar vi inte ställning.
Detsamma säger Helena Ervenius, ansvarig för infrastrukturfrågor på Regionförbundet:
– Innan kvalitetsgranskningen är klar har vi kommit överens om att inte uttala oss.
En av stridsfrågorna mellan Regionförbundet och Trafikverket har varit hur man ska värdera godstrafiken på järnvägen. Den andra järnvägssträckan som ingår i utredningen, Stångådalsbanan mellan Linköping och Kalmar, har en regelbunden godstrafik. Regionförbundet anser att den trafiken inte värderats tillräckligt.
– I vår modell kommer vi främst att utgå från persontrafiken, men godstrafiken kommer att finnas med till viss del. En värdering av effekter på godstrafiken gjorts med hjälp av konsultens godsexpertis, säger Anna Wildt-Persson.
När hoppas ni att kvalitetsgranskningen ska vara klar?
– Så snart som möjligt. Upptäcker man inte några fel så kan det vara väldigt snart, säger Anna Wildt-Persson.
I kvalitetsgranskningen går tjänstemän på Trafikverkets centralkontor i Borlänge igenom alla de data som matats in i de tre modellerna. Man försöker bedöma om utfallet av beräkningarna är rimliga.
Hur beräkningarna ska göras är strikt reglerade. De fyra alternativen ska inte bara kunna ställas mot varandra, utan man ska kunna jämföra investeringar i sträckan Linköping-Västervik med andra vägprojekt i landet.
– Då är det viktigt att man räknat enligt samma modell, säger Anna Wildt-Persson.